24 april 2007

David Baldacci - Duister lot (1998)

De lotto winnen is ook niet alles




(Door Peter Kuijt)

Nog voordat hij ook maar één letter op floppy had gezet, ontving David Baldacci van zijn uitgever het verre van onaantrekkelijke bedrag van tien miljoen gulden voor zijn derde thriller Duister lot. Overtuigender kon Warner Books de motie van vertrouwen in het schrijfwerk van de ex-advocaat geen gestalte geven.

De auteur, die zich in een vorig leven onledig hield met het juridisch begeleiden van gevoelige transacties, heeft de uitgever op zijn wenken bediend. Hoewel minder spectaculair dan zijn inmiddels verfilmde thrillerdebuut Het recht van de macht, waarin Baldacci met vooruitziende blik een geile, Amerikaanse president ten tonele voerde, haalt hij ook met Duister lot een bovengemiddelde score. Het boek barst uit zijn kaft van snelheid, spanning en actie.

De met een 'weelderig, vol figuur' gezegende LuAnn Tyler is bij aanvang van Duister lot nog een straatarme serveerster in een onbeduidend dorpje in Georgia. Ze slijt haar dagen in een caravan met haar drankzuchtige, overspelige en naar de status van zwaar crimineel opterende vriend Duane, met wie zij een dochtertje heeft. Maar het lot heeft een andere wending voor haar in petto.

Een mysterieuze man, die zichzelf 'Jackson' noemt, biedt haar de kans in één klap schatrijk te worden. Ze hoeft slechts een lottobiljet te kopen. Jackson zal ervoor zorgen dat op dit lot de hoofdprijs zal vallen en samen delen ze de winst. LuAnn twijfelt lang, maar uiteindelijk hapt ze toe. En ze wint...

Maar dan ervaart ze dat het winnen van de loterij niet altijd zaligmakend hoeft te wezen. Het voorkomt bijvoorbeeld niet dat je de verdenking van een dubbele moord op je krijgt geladen. De steenrijke LuAnn ontvlucht met behulp van Jackson de VS en reist met haar dochter Lisa en lijfwacht Charlie in tien jaar door twintig landen. Ondertussen weet Jackson met uitgekiende beleggingen zowel haar als zijn fortuin aanzienlijk te vergroten.

Als ze meer dan genoeg hebben van het reizen, keren LuAnn, Lisa en Charlie uiteindelijk terug in hun geboorteland. Op hun landgoed duikt plotseling onderzoeksjournalist Thomas Donovan op, die lucht heeft gekregen van de gigantische lottofraude waaraan LuAnn zich schuldig heeft gemaakt. Dat is zeer tegen de zin van Jackson, die bevreesd is dat de fraude zal uitkomen en daarmee zijn inkomstenbron zal opdrogen. Zeer tegen de zin ook van de FBI, die wil vermijden dat met openbaarmaking van dit alles de naam van de president, die immers zijn zegen heeft gegeven aan de loterij, wordt bezoedeld.

Zowel de FBI, die LuAnn ook nog zoekt als verdachte in een moordzaak, als Jackson opent een meedogenloze jacht op haar. Maar dan hebben ze buiten LuAnn en de plotsklaps geïntroduceerde timmerman/ex-FBI-agent Matthew Riggs gerekend. Het zijn in ieder geval genoeg partijen met evenveel tegenstrijdige belangen om Duister lot een explosieve slotronde te bezorgen.

Met zijn derde boek heeft Baldacci opnieuw een thriller gepresenteerd, die schreeuwt om verfilming. Hollywood zal zijn vingers aflikken bij de talrijke verrassende wendingen, acties waarvan je gaat hyperventileren en het soms te dik aangezette sentiment. Een mooi (bioscoop)verhaal met een moraal, want miljonair Baldacci schreeuwt het van bijna elke pagina: 'Geld maakt niet gelukkig'. En gelijk heeft-ie. Toch zouden we Baldacci's suggestie hoe je lottoballetjes kunt manipuleren graag eens willen uitvoeren. Natuurlijk alleen maar om te kijken of het wérkt...

David Baldacci - Duister lot, uitgeverij A.W. Bruna, 411 pag.

Geen opmerkingen: