24 april 2007

Jonathan Rabb - De topman (1998)

Voer voor politicologen




(Door Peter Kuijt)

De topman, het thrillerdebuut van de Amerikaan Jonathan Rabb, bestaat uit twee delen: het verhaal en een brief die de monnik Eusebius Iacobus Eisenreich in het jaar onzes Heren 1531 schreef aan Zijne Heiligheid paus Clemens VII.

In het schrijven, Over de heerschappij, ontvouwt Eisenreich hoe de macht over de hele wereld is te verkrijgen. Het was voor een monnik een tegennatuurlijk, want duivels plan en zo gewelddadig dat de paus van de weeromstuit de ontwerper ter dood veroordeelde. Zijn explosieve geschrift was echter spoorloos.

In het verhaal van De topman draait het ook grotendeels om Over de heerschappij. Een niet al te zuivere organisatie heeft de hand weten te leggen op Eisenreichs traktaat. Ze gebruikt het bij haar streven om een nieuwe wereldorde te scheppen op de resten van de oude. Om van die oude wereld een puinhoop te maken laat de organisatie bij wijze van eerste proefneming bommen ontploffen in de National Gallery in Washington en het luchtverkeer boven die stad ontregelen.

Sarah Trent, agente van een geheime overheidsinstantie, krijgt opdracht de activiteiten van dit genootschap te onderzoeken. Zij schakelt daarbij Xander Jaspers in, een briljante academicus, die gaandeweg de thriller zich verbazingwekkend snel ontpopt als een onverwoestbare held. Om nog ergere rampen dan die in Washington te voorkomen, dienen zij een exemplaar van Eisenreichs verhandeling te bemachtigen om te weten wat de volgende stappen zijn van het duivelse genootschap. Een reis over de aardkloot volgt om uiteindelijk ondergronds te eindigen in een halfbakken finale te Montana.

Er gebeurt van alles in De topman. Er vallen net zo veel slachtoffers als dominostenen bij SBS6. Toch kan de thriller nauwelijks boeien. Al ver van tevoren geeft Jonathan Rabb prijs wie de 'topman' achter de organisatie is. En bovendien speelt de aard van het beestje de politicoloog parten: hij kan het niet laten om de lezer om de paar bladzijden op een tamelijk moeilijk te verteren college staatsinrichting te trakteren. De topman is uitgelezen voer voor politicologen en de volmaakte pil tegen slapeloosheid.

Jonathan Rabb - De Topman. Uitgeverij A.W. Bruna, 457 pag.

Geen opmerkingen: