19 april 2007

Rinus Ferdinandusse en Tomas Ross - Kidnap (2004)

Handboek voor kidnappers




(Door Peter Kuijt)

Er is in Amsterdam een uitgeverij die naast serieuze werken ook voetbalboekjes drukt. Aan die nevenactiviteit is te danken dat medewerkers van de uitgeverij nooit een parkeerbon krijgen. Want parkeerwachters zijn nu eenmaal dol op voetbalboekjes.

Het is een - wellicht op waarheid gebaseerd - grapje en een van de vele terzijdes in Kidnap, de tweede thriller die Rinus Ferdinandusse en Tomas Ross samen schreven. Vorig jaar publiceerden ze de vuistdikke Mannen van de maandagochtend, waarmee ze een Gouden Strop-nominatie binnenhaalden ondanks de kritiek op de dikte van het boek en het oeverloze geouwehoer en oubolligheden in het verhaal.

Het duo heeft zich de kritiek op in ieder geval één punt aangetrokken, want Kidnap telt de helft minder pagina's. Qua aantal terzijdes heeft het boek echter niets ingeleverd, terwijl dat best met een onsje minder had gekund. Zo doet een verwijzing naar Bernhards vermeende 'stadhoudersbrief', een persoonlijke fascinatie van Ross, helemaal niet ter zake.

In Kidnap komen de ooit gebrouilleerde criminelen Pieter Maritz en Loetje Manusama, die nog steeds droomt van een Vrije Republiek in de Gordel van Smaragd, weer samen om de perfecte ontvoering te beramen. Zij nemen zich voor niet de blunders te begaan die de kidnappers van Freddy Heineken en Gerrit Jan Heijn maakten. De ontvoering van industrieel Max Kroonen, voor wie in ruil voor zijn vrijlating 35 miljoen euro wordt geëist, verloopt in eerste instantie dan ook voorspoedig: de zakenman wordt op spectaculaire wijze door zijn kidnappers op de Keizersgracht 'op transport gezet'. En van de dwaalsporen die de criminelen vervolgens uitzetten, kunnen aspirant-Ferdi E.'s en Cor van H.'s in spe nog een hoop leren.

Maar het kan natuurlijk niet bij een geslaagde kidnap blijven. Plots duiken allerlei figuren op die het verhaal alle kanten op sturen, zoals een Canadese toeriste, een gepensioneerde entertainer, een rijpere oudere oplichtster, een sportschoolhouder, een 14-jarig meisje, een geslepen rechercheur en - grapje - de slimme juriste Mabel van Lissen. Het is die veelheid aan personages die het avontuur tamelijk ondoorzichtig maaktn. Niettemin weet het duo Ross/Ferdinandusse er een uitermate bevredigende finale uit te slepen. Een open doekje voor het open einde!

Wat stoort zijn de vele foutjes die in het boek zijn geslopen. Namen zijn verkeerd gespeld ('Toos van der Volk'), de Canadese toeriste is eerst 26 en dan weer 35 en ga zo maar door. En dan zijn er nog die vele zinnen die tenenkrommend lelijk uit de tekstverwerker zijn gekomen. Een betere redactie van dit boek was op zijn plaats geweest. Kidnap verdient in ieder geval geenszins het stempel 'literaire thriller'. Al was het alleen maar omdat Tomas Ross ook zo'n hekel aan dit etiket heeft.

Rinus Ferdinandusse en Tomas Ross - Kidnap. Uitgeverij Cargo, 259 pag.

Geen opmerkingen: