02 juli 2007

Power of Plots (nieuws, 2007)

VOORAL SCHRIJFSTERS BOEREN GOED IN JUNI

Een datum om alvast in de agenda te noteren: dinsdag 3 juni 2008. Dan zal de tweede editie van The Power of Plots, vrij vertaald: de Avond van het Spannende Boek, plaatsgrijpen. En opnieuw is de Melkweg in Amsterdam de plek des onheils.

De eerste Power of Plots was volgens de organiserende stichting CPNB uiteraard een gigantisch succes. Hoogtepunten waren de uitreiking van de Gouden Strop voor het boek 'De tiende vrouw' van Roel Janssen, hoewel niet iedereen over de bitse toon van de jury te spreken was, en de Literaire Rechtbank (de fictieve rechtzaak tegen Jörgen Hofmeester, hoofdpersoon uit de roman Tirza van Arnon Grunberg). Jörgen Hofmeester kon door advocaat Gerard Spong niet worden vrijgepleit en kreeg 25 jaar gevangenisstraf.

Ook de voordracht van acteurs Frank Lammers en Gijs Scholten van Aschat van de beste spannende verhalen volgens René Appel en Tomas Ross en de Murder Ballads gepresenteerd door Jan Donkers ontvingen enthousiaste kritieken.

Succesvol was ook de campagne 'Juni - Maand van het Spannende Boek', die dit jaar voor de negentiende keer werd gevoerd. In de laatste week van juni was het door Saskia Noort geschreven geschenkboekje 'Afgunst' nauwelijks meer te verkrijgen in de Nederlandse boekhandel. En dat terwijl de totale oplage van het geschenkboekje 637.000 exemplaren telde, ruim 20 procent hoger dan vorig jaar. Volgens de Bestseller 60 waren in de maand juni de boeken van de schrijfsters Esther Verhoef, Saskia Noort en Simone van der Vlugt het populairst.

Behalve de successen van de Nederlandse schrijfsters ('Close up' van Esther Verhoef behaalde deze maand als hoogste notering de 3de plaats, 'Het laatste offer' van Simone van der Vlugt een 9de notering en 'De eetclub', 'Nieuwe buren' en 'Terug naar de kust' van Saskia Noort respectievelijk de 7de, 10de en 12de plaats) maakten ook de volgende boeken een opmerkelijke stijging in de Bestseller 60: 'Geniaal geheim' van David Baldacci, 'Onzichtbaar' van Karin Slaughter, 'De stille zonde' van Lieneke Dijkzeul, 'Dag van de samenzwering' van Allan Folsom, 'De elfde plaag' van Wilbur Smith, 'De gevangene' van John Grisham en 'De Cock en een recept voor moord' van Baantjer.

Geen opmerkingen: