01 november 2007

Richard Doetsch - De sleutels van de hemel (2007)

Een mix van Baldacci, Ludlum en Faust




(Door Arno Ruitenbeek)

Kruis Baldacci met Ludlum en Faust en je krijgt De sleutels van de hemel. De Amerikaanse makelaar (dus nu eens geen advocaat) Richard Doetsch haalt letterlijk de duivel en, figuurlijk, zijn malle moer erbij om zijn debuutthriller te laten knallen. Hij krijgt vooralsnog het voordeel van de twijfel.

In Het recht van de macht' zet David Baldacci de ouder wordende beroepsinbreker Luther Whitney neer. Die breekt in een villa in Washington in en ziet tijdens de uitoefening van zijn professie hoe de stomdronken president van de Verenigde Staten poogt zijn minnares te verkrachten. Waarna een veiligheidsagent de vrouw doodschiet. Clint Eastwood speelde Luthter zeer overtuigend in de prachtige film Absolute Power.

Doetsch roept aanvankelijk datzelfde, beklemmende sfeertje op met zijn inbraakprofessional Michael St. Pierre. En waar Luther zijn dochter had om hem mores te leren, daar zorgt Michaels godsvruchtige vrouw Mary ervoor dat manlief het spoor niet bijster raakt. St. Pierre kan zijn reclasseringsagent Paul Busch zelfs recht in de ogen kijken, want in zijn proeftijd heeft hij een legale bron van inkomsten gevonden in een winkel in beveiligingsapparatuur! Tot het noodlot toeslaat in de vorm van kanker bij Mary en er geen geld is om de torenhoge ziekenhuisrekeningen te betalen.

Geluk bij een ongeluk is het aanbod aan Michael van de Duitse biljonair Finster om voor 250.000 dollar twee sleutels te stelen, die in een zwaar bepantserde ruimte van het Vaticaan liggen. Hoewel hij Mary en Paul heeft beloofd zich fatsoenlijk te gedragen, geven zijn liefde voor en zorg om de gezondheid van Mary de doorslag. Vanaf dat moment is Doetsch niet meer dé debutant van 2007, maar slechts een iets meer dan middelmatige navolger van Ludlum, Grisham en, wie kent hem nog, Dan - De Da Vinci Code - Brown.

'Finster' is Duits en staat voor duister in de betekenis van eng, onheilspellend donker. Ja, u raadt het al: Finster is Satan, die in een Beierse villa woont. Omdat de sleutels ook nog in een kerkje bij Jeruzalem blijken te liggen, krijgen we de gebruikelijke reis rond de halve wereld plus veel gepeins over de verkoop van de ziel aan de duivel. Om het nog spannender te maken, verzon Doetsch er een rancuneuze priester annex sluipschutter bij. Zwijg ik over de vette relisaus, dan houd ik net genoeg over voor een positieve aantekening.

Richard Doetsch - De sleutels van de hemel. Vertaling: Piet Verhagen. Uitgeverij Mynx, 384 pag.

Geen opmerkingen: