27 december 2007

Lin Anderson - Zwarte vlucht (2007)

Onheilspellende Afrikaanse gebruiken




(Door Mieske van Eck)

De Britse politie vond in 2001 in de Theems de romp van een Nigeriaanse jongen van vijf. Hij was slachtoffer van kindersmokkel en ritueel geweld. Later volgden andere soortgelijke gevallen. Dit gegeven inspireerde de Schotse schrijfster Lin Anderson (1952) tot de huiveringwekkende misdaadroman Zwarte vlucht.

Het hele verhaal ontrolt zich in negen dagen als een spannende race tegen de klok. Stephen, een jongetje van zes, vindt bij het tuinhekje een paar met een touwtje bijeengebonden botjes. Even later is hij op enige afstand getuige van de moord op zijn moeder. Als de politie komt, vindt zij de verminkte lijken van zijn moeder en zijn oma, maar Stephen is verdwenen.

Forensisch specialist Rhona MacLeod moet de vermoorde vrouwen onderzoeken. Met de levenden heeft zij eigenlijk niks te maken, maar het lot van het jongetje laat haar niet los. Dat leidt tot spanningen op haar werk en ondertussen gaat er ook in haar persoonlijke leven van alles mis.

De botjes die Stephen heeft achtergelaten bij het hek, blijken kinderbotjes en doen MacLeod het ergste vrezen. Het spoor leidt eerst naar een oude mijn, waar twee ontspoorde pubers rondhangen die overduidelijk meer weten van de moorden. Daar is de roman van Anderson op zijn best. Ze laat zien hoe onheilspellende gebruiken uit Afrika samen met die losgeslagen, maar ook bange jongens, een dodelijke cocktail vormen. Het onderzoek voert haar naar Nigeria, waar zij opnieuw bijeengebonden botjes vindt, waarvan zij inmiddels weet dat ze een doodsaankondiging zijn.

Zwarte vlucht is een spannende en meeslepende roman, waarin het persoonlijk leven van MacLeod en haar gedreven speurtocht mooi samenkomen en de tegenstelling tussen Afrikaanse rituelen en westerse onmacht sterk wordt neergezet. Anderson verrast met een knappe en schokkende ontknoping.

Lin Anderson - Zwarte vlucht. Vertaling Hugo Kuipers. Uitgeverij M., 304 pag.

Bron: Brabants Dagblad

Geen opmerkingen: