10 december 2007

Rienk Tychon (nieuws, 2007)

NEDERLANDSE UITGEVER 'DE DA VINCI CODE' VERTREKT

Na twaalf jaar heeft Rienk Tychon het besluit genomen te vertrekken bij Luitingh-Sijthoff. Tychon maakte onder andere naam als de Nederlandse uitgever van megasuccesauteur Dan Brown.

Tychon is toe aan een nieuwe uitdaging, laat hij via de uitgeverij weten. ,,Het was bijzonder om het mijne te kunnen bijdragen aan wat mijn voorgangers hebben opgebouwd: internationaal zijn zelden zoveel topauteurs in één fonds bijeen. Met en voor deze schrijvers werken was zeer inspirerend.''

Tychon trad in 1994 als stagiair met een hartstocht voor fantasy en spannende boeken in dienst bij Luitingh-Sijthoff, waarna hij snel opklom tot acquirerend redacteur, adjunct-uitgever en uiteindelijk uitgever. Vanaf 2004 gaf hij leiding aan de inmiddels zelfstandig opererende imprint Luitingh. Zijn grootste succes ‘tot nu toe' boekte hij met Dan Brown. Hij heeft het verhaal vaker verteld: hoe hij twijfelde over de verwerven van 'Angels & Demons' ('Het Bernini Mysterie'), dat hij het moeilijk vertaalbaar en eigenlijk te duur vond, en hoe de echtgenoot van collega-uitgever Marjet Knake hem uiteindelijk over de streep trok.

Maar hij bereikte meer, stelt Luitingh-Sijthoff: onder zijn leiding kregen beproefde auteurs als Stephen King, Robert Ludlum, Preston & Child, Lee Child, Mo Hayder, Joseph Finder en Dean Koontz een nog duidelijker profiel en werden auteurs als Ian Rankin, Katherine Neville, James Rollins en John Sack 'op de kaart gezet'. De uitgeversfunctie bij Luitingh wordt ad interim waargenomen door Hanca Leppink, directeur/uitgever van Luitingh-Sijthoff.

Geen opmerkingen: