07 december 2007

Wordt verwacht 27 (nieuws, 2007)

LIJK ZWERVER LEIDT NAAR COLLECTIE-GOUDSTIKKER

Havix is de naam, Jager Havix. Deze privédetective was in de eerste twee thrillers van Gauke Andriesse, 'De dode opdrachtgever' en 'De verdwenen schilderijen' de held en ook in numero drie 'Stilzwijgen' moet hij zich weer van zijn beste kant laten zien.

In 'Stilzwijgen', dat in april 2008 bij uitgeverij Atlas verschijnt, ontmoeten de werelden van prostitutie, mensenhandel en kunst elkaar. De jonge Nadine Husak is uit Slowakije naar Nederland gekomen in de hoop op een betere toekomst. Haar oom en tante maken zich zorgen als ze kort na aankomst verdwijnt. Privédetective Havix wordt gevraagd Nadine op te sporen. Al snel weet hij haar te traceren op de Wallen. Als hij probeert haar daar weg te halen, stuit Havix op een keiharde onderwereld waar in vrouwen wordt gehandeld.

Een andere verhaallijn in het boek start met de vondst van het dode lichaam van een oude zwerver, die naar een onbekend schilderij van Edgar Fernhout leidt. Het doek is mogelijk afkomstig uit de collectie-Goudstikker. Een oude vriendin roept de hulp in van Havix om de herkomst van het schilderij te achterhalen. De sporen leiden terug naar de Tweede Wereldoorlog.

Gauke Andriesse (1959) werkte tien jaar als ontwikkelingseconoom in het Andesgebergte van Ecuador. Sinds 2000 reist hij regelmatig naar Afrika om instellingen te ondersteunen die microkrediten verlenen.

BELFAST IN LAST

De Noord-Ierse schrijver David Park heeft een zestal romans op zijn naam staan, waarvan 'The Big Snow' een van de bekendste is. Met 'De verzoening', verkrijgbaar vanaf februari 2008, levert Park zijn eerste thriller af.

Op een nacht in 1990 verdwijnt de 15-jarige katholieke jongen Connor Walshe voorgoed uit de straten van Belfast. Vijftien jaar later hebben alle partijen in Noord-Ierland het gewerld afgezworen en doet een waarheidscommissie onderzoek naar de verdwijning van Connor.

Vanaf dat moment zijn de levens van vier mannen onlosmakelijk met elkaar verbonden: een gepensioneerde politieagent die Connor ooit als informant heeft aangeworven, een ex-paramilitair die minister in de nieuwe regering is geworden, een voormalige terrorist die een nieuw leven is begonnen in de VS en Iers-Britse voorzitter van de waarheidscommissie zelf. Allen delen ze een geheim uit het verleden, dat hun broze, zorgzaam opgebouwde heden dreigt te verwoesten.

Andere nieuwe titels:

Michael Dibdin - 'Eindspel'. De laatste 'Aurelio Zen'-thriller van deze Britse schrijver die in maart van dit jaar op 60-jarige leeftijd overleed. (mei 2008)
Kate Atkinson - 'Wachten op goed nieuws' (mei 2008)

Geen opmerkingen: