08 december 2007

Wordt verwacht 28 (nieuws, 2007)

GEEN BRIEFJE OP TAFEL

Het waren niet de minste collega-auteurs die een enthousiaste loftuiting over hadden voor 'Zonder een woord', de jongste thriller van de Canadese schrijver Linwood Barclay. ,,Als je met dit boek gaat zitten, sta je niet meer op tot je de laatste pagina hebt gelezen'', zei Michael Connelly. Tess Gerritsen was kort maar krachtig: ,,Een van de beste thrillers van het jaar.'' En Joseph Finder sprak van een 'verslavende pageturner'.

'Zonder een woord' dat pas in mei 2008 bij De Boekerij verschijnt, heeft in Duitsland reeds de bestsellerstatus verworven. In drie maanden tijd werden meer dan 300.000 exemplaren verkocht. Het boek werd tevens genomineerd voor de Canadese prijs voor de beste misdaadroman.

Het verhaal: Middelbare scholiere Cynthia Archer wordt op een ochtend wakker en ontdekt dat haar vader, moeder en broertje weg zijn. Er ligt geen briefje op tafel, er wordt niet gebeld. Er wordt gewoon nooit meer iets van hen vernomen.

Vijfentwintig jaar later weet Cynthia, inmiddels getrouwd en moeder van een dochtertje, nog steeds niet wat er is gebeurd. Als ze te gast is in een 'Spoorloos'-achtig tv-programma komt alles in een stroomversnelling.

De in de Verenigde Staten geboren Linwood Barclay verhuisde op zijn vierde naar Canada waar zijn vader, een illustrator, een baan had gekregen. Linwood werd journalist en later columnist bij de Toronto Star. Hij heeft al vier thrillers op zijn naam staan rond Zack Walker, een sf-schrijver en overbezorgde vader.

HET IS NIET PLUIS IN TOSCANE

'Een politieman die écht kan schrijven', bestempelde de Telegraaf de Italiaanse auteur Michele Giuttari. Politieman, Giuttari was wel meer dan dat. Hij was advocaat, bestreed de maffia in Napels, Florence, Rome en Milaan en stond van 1995 tot 2003 aan het hoofd van de recherche in Florence. Hij ontdekte wie er achter de misdrijven zat die werden toegeschreven aan het zogeheten 'monster van Florence'. Inmiddels is hij een bestsellerauteur in Italië. Dit jaar verscheen in Nederland zijn thrillerdebuut 'Scarabeo'. In mei 2008 kunnen we Giuttari's nieuwste thriller tegemoet zien: 'Verzwegen'.

Het is kommer en kwel wat de klok slaat. Een meisje sterft aan een overdosis, maar de politie kan haar niet identificeren. Een journaliste komt om terwijl ze mysterieuze gebeurtenissen in de marmermijnen van Carrera onderzoekt. Een man wordt vermoord - vermoedelijk gaat het om een crime passionel. En ondertussen is er in Toscane een hevige machtsstrijd gaande tussen de Albanese maffia en de Cosa Nostra.

Allemaal routine voor commissaris Michele Ferrara. Maar dan ontdekt hij dat er wel degelijk iets is wat deze gebeurtenissen met elkaar verbindt. Een aaneenschakeling van geweld en dood, die ook Ferrara zelf zal weten te raken.

Andere nieuwe titels:

Michael Gruber - 'Het boek van licht en schaduw' (februari 2008)
Leonie Swann - 'Daar buiten loopt een schaap' (februari 2008)
Nora Roberts - 'Het heetst van de dag' (maart 2008)
Minette Walters - 'Schaduwzijde' (maart 2008)
Harlan Coben - 'Houvast' (april 2008)
Faye Kellerman - 'Het zwarte huis' (april 2008)

1 opmerking:

Simon de Waal zei

"Een politieman die echt kan schrijven"

Stond dat in de Telegraaf? Hm...