21 december 2007

Wordt verwacht 35 (nieuws, 2007)

TELECOM-DIRECTEUR IN SPANNING

Uitgeverij De Geus is sinds jaar en dag dé hofleverancier van Scandinavische misdaadliteratuur. Ook komend voorjaar presenteert het uitgevershuis uit Breda twee auteurs van wie voor het eerst misdaadromans in Nederlandse vertaling zullen verschijnen.

De eerste is van de nog betrekkelijk jonge Noor Stein Morten Lier (1967). De in Oslo geboren Lier was werkzaam bij Cap Gemini en is momenteel directeur van Telenor, de 'KPN' van Noorwegen. Hij publiceerde eerder 'En reisende i drap' ('Een reiziger in moorden'), over zijn vader, politie-inspecteur Leif Arvid Lier, en zijn nog niet vertaalde thrillerdebuut 'Catch'. 'De grote slag' is zijn tweede thriller en de eerste in Nederlandse vertaling.

'De grote slag', dat in maart 2008 zal verschijnen, draait om de Noorse zakenman Kjetil Brekke. Hij was in het verleden betrokken bij de communistische beweging in Noorwegen en Rusland en ziet nu zijn kans schoon om een groot fortuin te vergaren. Hij zet samen met Felix Zimin, een voormalige KGB-topman, een succesvolle clandestiene onderneming op. Binnenkort hopen ze hun grote slag te slaan, maar ze krijgen een onverwachte tegenstander in de persoon van de liberale Rus Nikolaj Shreider.

Zimin schuwt geen middel om zijn doel te bereiken. Iedereen die hem in de weg staat, wordt uitgeschakeld. Zo nodig doet hij dit eigenhandig. Alleen Shreider weet telkens op miraculeuze wijze te ontsnappen.

DUBBELROL

Jón Hallur Stefánsson (1959) is de naam van de tweede thrillerdebutant bij De Geus. Hij wordt al de kroonprins van de IJslanse misdaadroman genoemd. Stefánsson werkt bij de radio, schreef een musical en vertaalt literatuur. In 2004 won hij de IJslandse kinderboekenprijs voor zijn vertaling van J.K. Rowlings 'Harry Potter en de Orde van de Feniks'. 'Misstap', verkrijgbaar vanaf mei 2008, is Stefánssons debuut als misdaadauteur.

Een succesvol architect wordt levensgevaarlijk gewond aangetroffen in zijn zomerhuisje. Inspecteur Valdimar Eggertsson gaat de zaak onderzoeken. Al snel wordt duidelijk dat de architect verwikkeld is in een web van leugens en bedrog, waarbij familie, een minnares en collega's een dubieuze en dubbelzinnige rol spelen.

Langzaamaan worden de banden in de kleine, benauwende IJslandse gemeenschap duidelijker. Wie is slachtoffer? Wie is dader? Wie is allebei?

Andere nieuwe titels:

Arne Dahl - 'Europa blues' (maart 2008)
Iain Levison - 'De overvaller' (april 2008)
Lauren Kelly - 'Het bloedmasker' (mei 2008)
Hakan Nesser - 'De dode op het strand' (mei 2008)
Reggie Nadelson - 'Rood water' (mei 2008)
Kjell Eriksson - 'De man uit de bergen' (mei 2008)
Charles den Tex - 'Cel' (mei 2008)
Barbara Voors - 'Dooi' (mei 2008)

Geen opmerkingen: