27 december 2007

Wordt verwacht 37 (nieuws, 2007)

'CSI' IN KAAPSTAD

'Voor de echte thrillerliefhebber, die houdt van Karin Slaughter, Patricia Cornwell en CSI'. Zo afficheert uitgeverij Sijthoff het debuut 'Bloedbruiden' van de Zuid-Afrikaanse schrijfster Margie Orford. Haar boek, dat in april 2008 verschijnt, heeft namelijk dr. Clare Hart als hoofdpersoon, een forensisch psycholoog en parttime profielschetser bij de politie in Kaapstad.

Het verhaal: Aan Sea Point Boulevard in Kaapstad wordt het lichaam van een nog jong meisje gevonden. Ze is op gruwelijke wijze om het leven gebracht. Alle sporen op het lijk wijzen naar een dader die geniet van de pijn van anderen. En hij heeft nog meer meisjes op zijn dodenlijst staan. Dr. Clare Hart arriveert als een van de eersten bij het stoffelijk overschot van het meisje. Samen met rechercheur Riedwaan Faizal begeeft ze zich in de onderwereld van Kaapstad, op jacht naar de moordenaar. Wanneer er meerdere meisjes verdwijnen, zit Clare tot aan haar nek in een levensgevaarlijk kat-en-muisspel.

Margie Orford, dochter van Zuid-Afrikaanse ouders, werd in Londen geboren, maar groeide op in Namibië en Zuid-Afrika. Ze is journalist, fotograaf en filmmaker. al tijdens haar studie begon ze al met schrijven. Tijdens de noodtoestand in 1985 werd ze door het apartheidsregime in de gevangenis gezet, waar ze afstudeerde. Na een periode van reizen werkte ze voor uitgevers in het net onafhankelijk geworden Namibië. Ze schreef kinderboeken, non-fictie en werkte mee aan educatieve projecten.

In New York werkte ze aan een baanbrekend onderzoeksproject over het leven van vrouwen in Zuid-Afrika: 'Women Writing Africa', een boek dat als standaardwerk op dit gebied geldt. Inmiddels is haar tweede Clare Hart-thriller, 'Blood rose' in Zuid-Afrika uitgebracht. Haar debuut 'Bloedbruiden' '(Like clockwork' verscheen ook in Afrikaanse vertaling onder de titel 'Sloos Klogslag'.

AGATHA

In april 2008 verschijnt 'Agatha Christie; De biografie'. De Britse Agatha Christie die op 12 januari 1976 op 85-jarige leeftijd overleed, wordt nog altijd beschouwd als de 'grande dame' van het spannende genre. Geboren als Agatha Mary Clarisse Miller in Torquay (Devon) groeide ze uit tot de meest vertaalde en verkochte auteur aller tijden (vier miljard verkochte boeken). Alleen van de Bijbel zijn meer exemplaren verkocht (zes miljard stuks).

Christies oeuvre omvat tachtig detectiveromans, twintig toneelstukken, vier non-fictie werken, zes romans (onder het pseudoniem Mary Westmacott) en een slordige 150 korte verhalen. Er zijn bijna 200 verfilmingen van/over Christies werk en over het leven van de auteur op het witte doek en de beeldbuis verschenen.

In 'Agatha Christie; De biografie' (verkrijgbaar vanaf april 2008) beschrijft de Britse biografe en journaliste Laura Thompson haar als een eigenzinnige vrouw die een toonaangevend oeuvre naliet. Haar familie- en gezinsleven komen aan bod, evenals haar passie voor schrijven en de mysteries die haar leven nog steeds omgeven, zoals haar veelbesproken elf dagen durende verdwijning in december 1926. Christie heeft zelf nooit over deze periode gesproken, ook niet in haar autobiografie.

Thompson kreeg voor deze biografie inzage in alle beschikbare brieven, notitieboeken en documenten. Ze interviewde onder anderen Agatha's kleinzoon, dochter en schoonzoon.

Andere nieuwe titels:

Val McDermid - 'De wrede hand' (mei 2008)
Franck Thilliez - 'Schaduw van de Beul' (mei 2008)
Jonathan Kellerman - 'Stoornis' (juni 2008)
Iris Johansen - 'De narcose' (mei 2008)

1 opmerking:

emhromp zei

Hoi, ik las je blogje over Margie Orford, en ik kan je zeggen dat Bloedbruiden écht een aanrader is!!! Ik heb net het leesexemplaar van Sijthoff gelezen. Het is echt prachtig en heel spannend.