09 januari 2008

Charles Epping - Bankgeheim (2007)

Ludlumeritis treft 'Bankgeheim'




(Door Arno Ruitenbeek)

Och, was hij maar in Zwitserland gebleven. Charles Eppings debuut Bankgeheim, over een miljoenenrekening bij een Zwitserse bank van een joods gezin dat in de Tweede Wereldoorlog grotendeels wordt uitgeroeid, heeft last van ernstige 'Ludlumeritis'.

De vrouwelijke hoofdpersoon Alex Payton schiet van de ene naar de andere kant van de wereld, overleeft de zwaarste beproevingen, komt toevallig de leukste man op aarde tegen en draagt bijna in haar eentje de oplossing van het probleem aan. Ze wordt omringd door halfzachte Zwitsers en droogstoppels in uniform. Kortom, Epping dacht: Ik zal eens laten zien dat ik Ludlum goed heb gelezen.

De auteur weet ongetwijfeld erg veel over witwassen en frauderen. Hij werkte als manager voor investeringsbanken in vaderland Groot-Brittanniƫ en Zwitserland, zodat de financiƫle wereld voor hem ook geen enkel geheim heeft.

Dat maakt het des te triester dat hij een leuk avontuur na ongeveer vier aangename hoofdstukken volledig de soep laat indraaien. Met bordpapieren personages. Het hoeft daarom niet te verbazen als het ooit een succesfilm wordt, want dit is 'made for Hollywood'.

Charles Epping - Bankgeheim. Uitgeverij Luitingh, 320 pag.

Geen opmerkingen: