03 januari 2008

George MacDonald Fraser (1925-2008)

SCHEPPER VAN ANTIHELD FLASHMAN

Auteur en scenarist George MacDonald Fraser is woensdag 2 januari overleden. De op het eiland Man woonachtige Brit schreef de scenario's van de James Bond-film 'Octopussy' en van 'The Three Musketeers' en de boeken over de vrouwenversierende antiheld Sir Harry Flashman. MacDonald Fraser, die al jaren aan kanker leed, is 82 jaar oud geworden.

De schrijver maakte in totaal elf Flashman-boeken. Het eerste boek verscheen in 1969, het laatste in 2005. MacDonald Fraser vocht als soldaat tijdens de Tweede Wereldoorlog in Burma en India en trad later als redacteur in dienst bij de krant Glasgow Herald.

Hij werkte nog steeds voor het dagblad, toen zijn eerste Flashman-boek verscheen. De inspiratie voor de reeks kwam van de negentiende-eeuwse roman 'Tom Brown's Schooldays', waarin de figuur Flashman voorkomt die de held, Tom, voortdurend op de huid zit. MacDonald Fraser baseerde zijn verhalen op het idee dat Flashmans 'memoires' waren opgedoken in een veilinghuis in Leicestershire.

Collega-auteur Kingsley Amis noemde MacDonald Fraser 'een geweldige verslaggever en een eersteklas schrijver van historische romans'.

Geen opmerkingen: