30 januari 2008

Margaret Truman (1924-2008)

PRESIDENTSDOCHTER EN MISDAADSCHRIJFSTER

Margaret Truman, enig kind van de vroegere Amerikaanse president Harry S. Truman, is dinsdag 29 januari overleden in haar woning in Chicago. Truman, die concertzangeres, actrice, radio- en tv-persoonlijkheid en thrillerschrijfster was, is 83 jaar geworden. Ze stierf na een kort ziekbed.

Toen haar vader president werd in 1945 kwam ook zij in de spotlights te staan. ,,Dat was een van mijn levens'', zei ze ooit. ,,Soms was het leuk, meestal niet.''

Na haar niet altijd lovend besproken carrière als zangeres bracht ze in 1956 haar eerste boek uit, een autobiografie getiteld 'Souvenir'. Het schrijven viel haar zwaar, vertelde ze. ,,Eén boek is genoeg.'' Maar dertien jaar later schreef ze er weer een, nu een boek over huisdieren in het Witte huis en later kwam er van haar hand een biografie van haar vader uit.

Het idee van een thriller getiteld 'Murder in the White House' kwam op een goede dag zo maar uit de lucht vallen, aldus Truman. Na dat boek uit 1980 volgde er een twintigtal thrillers die zich onder meer afspeelden in het Hooggerechtshof, kantoren van de FBI en de CIA en het Pentagon. Haar laatste boek 'Murder on K Street' verscheen in 2007. Geruchten staken de kop op dat Donald Bain, een bekende ghostwriter, Trumans thrillers zou hebben geschreven. Maar Bain heeft dit altijd ontkend.

Geen opmerkingen: