04 maart 2008

Afzichtelijke rok (nieuws, 2008)

AGATHA CHRISTIE-COLLECTIE UIT NUENEN NAAR ENGELAND

Het is een afzichtelijke rok, zegt Ralf Stultiëns. Maar hij betaalde er grif een paar honderd pond voor. De bloemetjesrok is namelijk van 'queen of crime' Agatha Christie geweest en is een van de collector's items van zijn verzameling.

Het jarenlange verzamelwerk van Stultiëns, gemeenteraadslid in Nuenen, wordt binnenkort beloond. Enkele waardevolle items uit zijn privécollectie geeft hij in bruikleen aan het Torquay Museum in de Engelse geboorteplaats van de populaire schrijfster. In september opent Stultiëns zijn eigen vleugel in het museum in het zuidwesten van Engeland.

In Torquay wordt elk jaar in september de internationale Agatha Christie Week gehouden en Stultiëns is gebombardeerd tot speciale gast. Het evenement voor het Engelse boegbeeld wordt elk jaar een beetje groter.

De Nuenense rok gaat dus de Noordzee over, samen met onder meer een bijbel, filmscripts, een borstbeeld en een paar eerste Engelse én Nederlandse drukken. Die laatste om de collectie een Nederlands tintje te geven. ,,Zelf tegen de spullen aan zitten kijken is leuk", zegt Stultiëns in het Eindhovens Dagblad, ,,maar ze aan anderen laten zien is nog leuker. Ik geef een paar speciale dingen terug aan de geboortegrond van Agatha Christie, de rest houd ik zelf.'' De items verhuizen voor onbepaalde tijd naar Engeland, maar blijven wel bezit van Stultiëns.

Een eigen museum ziet hij niet zitten. ,,Daar heb ik te weinig voor." Want een gemakkelijk verzamelonderwerp is de productieve schrijfster allerminst. Bij leven al hield ze haar privéleven stevig afgeschermd en haar nageslacht zet die lijn onverminderd door.

(Bron: Eindhovens Dagblad, Inge Lepelaars)

Geen opmerkingen: