23 mei 2008

Gianrico Carofiglio - Met gesloten ogen (2008)

Advocaat met hoogtevrees




(Door Mieske van Eck)

Een advocaat die nog worstelt met zijn kinderangsten en die een zwak heeft voor supermarkten. De Italiaanse schrijver Gianrico Carofiglio heeft geen alledaagse held uitgekozen voor zijn tweede misdaadroman. Met gesloten ogen is een rechtbankthriller, waarin het allerminst vaststaat dat het recht zijn loop zal hebben.

Guido Guerrieri is advocaat in de Zuid-Italiaanse stad Bari. Als jongen stond hij doodsangsten uit op de daklijst van een hoog gebouw en daarom hoopt hij ooit een parachutesprong te maken om zijn hoogtevrees te bedwingen. Guerrieri houdt van zijn vriendin, van goede boeken, film, muziek en van lekker eten. En verder is hij helemaal niet zo bang uitgevallen. Hij durft zelfs de zaak op zich te nemen van Martina, die is mishandeld door haar partner, de zoon van een invloedrijke rechter, één van de machtigste mensen in de stad. De man weigert Martina met rust te laten.

Twee andere advocaten hebben beleefd bedankt voor de eer. Tijdens het proces blijkt waarom. Maar Guerrieri houdt koppig vol. In de dialogen laat Carofiglio het antwoord van de advocaat steeds voorafgaan door wat hij werkelijk denkt. Dat geeft een goed zicht op de overwegingen, twijfels en angsten van Guerrieri. Als rode draad door het boek loopt het verslag van een meisje dat misbruikt is door haar vader.

Martina wordt bijgestaan door Claudia, non en directeur van een opvangcentrum. Zij blijkt een meester in een Oosterse vechtsport, maar achter haar harde uiterlijk verbergt ze een traumatisch verleden. Raak en verontrustend zijn de beschrijvingen van de harde gevechten die de juristen in de rechtszaal met elkaar leveren. Guerriri moet opboksen tegen corruptie en willekeur. Uiteindelijk doet hij een meesterzet, die echter onvoorziene gevolgen heeft.

Met gesloten ogen is niet zomaar een thriller, maar een meeslepend, bijna filosofisch relaas over vechten en op tijd meegeven.

Gianrico Carofiglio - Met gesloten ogen. Vertaling Rob Gerritsen. Uitgeverij Prometheus. 231 pag.

Bron: Brabants Dagblad

Geen opmerkingen: