30 juli 2008

Wordt verwacht 61 (nieuws, 2008)

AANSLAG OP FEEST VOOR VERDRAAGZAAMHEID

Op 1 oktober 2006, een week voor de gemeenteraadsverkiezingen in België, werden in de steden Antwerpen, Brussel, Charleroi en Gent grote feesten georganiseerd vóór verdraagzaamheid (en indirect tegen het Vlaams Belang). Meer dan honderdveertig groepen en muzikanten traden op voor in totaal meer dan honderdduizend mensen. Initiatiefnemer Tom Barman, de voorman van de band dEUS, verwoordde zijn ambitie destijds als volgt: ,,Al die negativiteit die ze (lees: het Vlaams Belang, red.) hebben proberen te injecteren, die gaan we er helemaal uitzingen.''

De Vlaamse auteur Bart Van Lierde heeft de actie aangegrepen om de misdaadroman '0110' te schrijven, die - niet geheel toevallig - in oktober 2008 bij uitgeverij Houtekiet zal verschijnen. Volgens de uitgever is '0110' ''een actiethriller die zich kan meten met de tv-serie 24'.

Van Lierde beschrijft de aanloop naar '0110' en de dag zelf. Politici ontkennen dat het doel van het evenement is de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen te beïnvloeden. De pers omschrijft het als een actie voor meer verdraagzaamheid. Partijleden van het Vlaams Belang proberen de schijn door te prikken, maar hun woorden worden afgedaan als onverdraagzaam. En dat zet nog meer kwaad bloed.

Tijdens het slotconcert is de politie dan ook massaal aanwezig. Er worden rellen verwacht. Niemand heeft echter op een aanslag gerekend, zelfs de recherche niet, hoewel die op de hoogte is gesteld. Het is aan rechercheur Nathalie Croes om de zaak op te lossen. Maar zij en haar gezin worden het slachtoffer van een politiek complot.

Bart Van Lierde (1974) wordt beschouwd als een groot Vlaams talent. In zes jaar tijd schreef hij zes romans, waaronder 'Violist van de duivel' en 'Luister niet naar Robert Blake', die bij uitgeverijen als Meulenhoff, L.J. Veen, Vassallucci en Nieuw Amsterdam zijn verschenen. Hij studeerde jazz en lichte muziek en trad op als acteur en zanger.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

De realiteit is dat deze 'spontane' actie effectief een politiek doel had vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen om de kiezers te beïnvloeden: de Natlionale Loterij (een Staatsinstelling met aan het hoofd een socialist die het Vlaams Belang als een bedreiging voor zijn eigen partij ziet), zangers en groepen die onder het mom van 'politieke correctheid' min of meer gepusht werden om mee te doen omdat ze anders 'kleure' zouden bekennen en symphatisanten van verschillende politieke partijen die 'gevraagd' werden om zeker aanwezig te zijn, een pers die beelden en interviews verdraaide om toch maar van een succes te kunnen spreken en niet wou bekennen dat de allochtone gemeenschap niet kwam opdagen omdat die niets voelt voor de multiculturele samenleving.

De waarheid is in België helaas soms hallucinanter dan de fictie of fantasie van een schrijver.
Ik ben dus benieuwd naar dit boek.

Peter Kuijt zei

Doorgaans plaats ik geen reacties van anonymi, maar deze opmerking is te interessant om zo maar te negeren. Bedankt!

Peter Kuijt