26 augustus 2008

T. Jefferson Parker - L.A. Outlaws (2008)

Een vrouwelijke Robin Hood




(Door Fred Monsma)

Veelvuldig is hij al bekroond: T. Jefferson Parker. Hij won onder meer de Edgar Allan Poe Award, twee keer zelfs, en ook collega's als Elizabeth George roemen hem. Die laatste kennen we van haar typisch Engelse politieromans met Linley & Havers, maar ze woont en werkt in de Amerikaanse staat, waarin het complete oeuvre van Parker speelt: Californië.

Parkers spannende boeken gaan niet over beschaafde politiemensen die het werk van George bevolken, maar hebben een zuiver Amerikaanse tint. Zoals liefhebbers van de Amerikaanse misdaadromans wellicht herkennen van grootmeesters als Raymond Chandler en Dashiell Hammett. In het recentste misdaadverhaal van Parker, L.A. Outlaws, gunt hij de hoofdrol aan een duo dat eigenlijk elkaars tegenstander is.

Met veel compassie zet Parker de sympathieke Suzanne Jones neer. Zij is een klassieke bandiet die succesvol is met roofovervallen en autodiefstallen, waarbij heel lang zelfs geen gewonde valt. Ook schenkt zij als een hedendaagse versie van Robin Hood een fiks deel van haar buit aan goede doelen.

Op haar jaagt, of moet dat van zijn bazen, deputy Charlie Hood, die tijdelijk zijn patrouillewerk mag staken om rechercheur te spelen. Tezelfdertijd raakt hij in de ban van Suzanne, die het dievenpad op gaat onder de naam van haar alter ego Allison Murrieta. Ze krijgen zelfs een relatie en binden gezamenlijk de strijd aan met een moorddadig type, dat het op een deel van Suzannes buit heeft voorzien.

T. Jefferson Parker werkt in L.A. Outlaws zijn personages wederom prachtig uit, levert een geweldige plot met mooie dialogen en bewijst dat hij tot de top van het Amerikaanse misdaadschrijversgilde behoort. Een welkome afwisseling in de grote hoeveelheid pulp, die ze aan de andere kant van de Atlantische Oceaan produceren.

T. Jefferson Parker - L.A. Outlaws. Vertaling: Hugo Kuipers. Uitgeverij A.W. Bruna, 295 pag.

Bron: Brabants Dagblad

Geen opmerkingen: