13 november 2008

Eén van de 147 (nieuws, 2008)

SASKIA NOORT IN DE RACE VOOR IMPAC PRIJS

Saskia Noort is de enige Nederlandse thrillerschrijver die meedingt naar de 2009 Impac Dublin prijs, met honderdduizend Britse ponden (ruim 112.000 euro) een van de meer lucratieve literaire onderscheidingen. Noorts tweede thriller 'De eetclub' moet het wel opnemen tegen boeken van 146 andere kandidaten. Daaronder zijn ook Nederlandse auteurs als Kluun en Heleen van Royen.

De lijst voor de Impac prijs, bestemd voor fictie gepubliceerd in het Engels (inclusief vertalingen), is samengesteld uit nomaties van 157 bibliotheken in 117 steden in 41 landen. De geselecteerde boeken zijn meestal elders ook al onderscheiden of werden genomineerd voor een prijs. 'De eetclub' van Noort ontving een nominatie voor de Gouden Strop 2004.

Bookmakers achten Noort overigens niet erg kansrijk. Zij zien veel eerder Khalid Hosseini, Michael Ondaatje en Ian McEwan de prijs winnen.

De lijst van 147 titels wordt nu voorgelegd aan een jury van vijf auteurs, onder voorzitterschap van de Amerikaanse rechter Eugene R. Sullivan. De prijs werd eerder gewonnen door Orhan Pamuk, Michel Houellebecq en Javier Marías. Dit jaar ging de Libanese auteur Rawi Hage ('De Niro's Game') met de onderscheiding aan de haal.

De shortlist wordt op 2 april 2009 bekendgemaakt. Op 11 juni 2009 volgt de uitreiking van de prijs aan de winnaar.

(Bron: The Guardian)

Geen opmerkingen: