09 december 2008

Andrea Maria Schenkel - Het monster van München (2008)

Er waart een monster door München




(Door Aly Knol)

Kathie wil het verstikkende leven op het Beierse platteland achter zich laten en in de grote stad München een nieuw, écht leven beginnen. Ze is een mooie jonge vrouw met zwarte haren. Het zijn de jaren dertig en het is niet gemakkelijk om een fatsoenlijke baan als dienstmeisje te vinden. Bovendien waart er een serieverkrachter en -moordenaar rond in de stad, zonder dat Kathie zich daar ook maar een ogenblik van bewust is. De tweede thriller van Andrea Maria Schenkel, Het monster van München, is net als haar debuut Blik op het duister gebaseerd op een waar gebeurd verhaal.

Schenkel heeft een volstrekt unieke manier gevonden om haar thrillers te schrijven. Het monster van München belicht de gebeurtenissen rondom de verkrachter en moordenaar vanuit verschillende perspectieven. En iedere 'verteller' heeft een volslagen eigen vocabulaire en kijk op de dingen. De compositie van de thriller is voorbeeldig en tot op het laatst blijft verborgen wie er nu werkelijk achter al die gruweldaden heeft gezeten. En wat het lot met Kathie voor heeft.

Het decor van het Duitsland van de jaren dertig, Hitler is al aan de macht, wordt subtiel geschilderd met verwijzingen naar het Beierse concentratiekamp Dachau, waar al menigeen in is verdwenen. En ook het partijlidmaatschap van de dader en de nationaalsocialistische beweging komen ter sprake, want al op de eerste pagina wordt duidelijk dat een misdadiger als deze niet in het tijdsgewricht van Übermenschen kan - of beter - mag passen. Maar wie is die dader? Wat is zijn achtergrond? Wat heeft hij nóg allemaal op zijn geweten?

Schenkel weet het tot de laatste pagina spannend te houden. En als het merkteken literaire thriller ergens op zijn plaats is, dan is het hier wel. Voor haar debuut, over een waar gebeurde moord in 1922 op een boerenfamilie in Beieren, kreeg Schenkel vorig jaar al meteen de prestigieuze Deutscher Krimi Preis. Het is na lezing van Het monster van München niet verwonderlijk dat de schrijfster er dit jaar voor de tweede achtereenvolgende keer met die prijs vandoor is gegaan. Hier is een uitzonderlijk talent aan het werk, dat het thrillergenre een gloednieuwe impuls heeft gegeven. Kom maar op met dat derde boek!

Andrea Maria Schenkel - Het monster van München. Vertaling W. Hansen. Uitgeverij Signatuur, 141 pag.

Geen opmerkingen: