11 december 2008

Karen Fossum - Een andere voorkeur (2008)

Eindelijk is Sejer weer terug




(Door Fred Monsma)

Een Konraj Sejer-thriller, staat er pal boven haar naam. Meteen is daarmee duidelijk dat Karen Fossum is teruggekeerd naar haar (anti)held als hoofdpersonage. Fossum (1954) is een van de grote namen uit de Noorse misdaadliteratuur, wier debuut meteen werd bekroond met de Glazen Sleutel (de Noorse Gouden Strop).

Drie boeken - en evenzovele jaren - hebben de fans het moeten doen zonder die ijzersterke psychologische thrillers. Hoe mooi Gestrand, De nacht van 4 november en Het huis der dwazen ook waren, Sejer schitterde door afwezigheid. Daardoor hebben liefhebbers het te lang moeten stellen zonder die bedaarde, sympathieke speurder. Een man die telkens opnieuw nijvere pogingen doet de criminaliteit te bestrijden. Maar hij is ook iemand die de wil heeft te begrijpen waarom de dader het heeft gedaan.

Het zijn bloedstollende zaken die Fossum beschrijft, toch is dit het alledaagse werk. Te gruwelijk om te moeten onderzoeken bijna.

In het achtste Sejer-avontuur, Een andere voorkeur, gaat het om kindermisbruik, dat uitloopt op moord. Tijdens een zondagse boswandeling vindt een merkwaardig echtpaar het ontzielde lichaam van een achtjarig jongetje, slechts gekleed in een shirt. Het onderzoek leidt Sejer naar het pedofiele milieu. Hij heeft dan weliswaar twee getuigen, die de dader hebben zien weglopen en de politie hebben gewaarschuwd, maar ondervraging van het stel levert weinig op. Het bezorgt de politie eigenlijk meer problemen dan dat het helpt. Dan verdwijnt er opnieuw een jongen.

Van heel nabij laat Karen Fossum de lezers het onderzoek van Sejer en zijn team volgen. Ook deze zaak grijpt diep in in het leven van velen. Omdat Karen Fossum personen van vlees en bloed neerzet, raak je echt betrokken bij hun leed. Fossum schept aangrijpende personages, schetst een politieonderzoek zo levensecht dat het allemaal echt zo zou kunnen zijn gebeurd en komt met fraaie dialogen.

Karen Fossum - Een andere voorkeur. Vertaling Annemarie Smit. Uitgeverij Anthos, 239 pag.

Bron: Brabants Dagblad

Geen opmerkingen: