05 december 2008

Monaldi & Sorti - Het ei van Salaì (2008)

Schelmenroman over ontdekking van Amerika




(Door Mieske van Eck)

Het Italiaanse duo Rita Monaldi en Francesco Sorti heeft opnieuw een even vermakelijke als intelligente historische thriller afgeleverd. In Het ei van Salaì nemen beide historici de talloze (onzinnige) theorieën op de hak die de ronde doen over de ontdekking van Amerika. Hun hoofdpersoon is opnieuw de pleegzoon van Leonardo Da Vinci. Deze Salaì paart een grote minachting voor zijn pleegvader en meester aan een bijzondere voorkeur voor vrouwen.

We vinden deze vrouwenverslinder terug in het Florence van 1508, waar hij is opgepakt wegens moord, oplichting, diefstal en samenzwering tijdens een reis naar Rome. Daar moest hij in opdracht van zijn meester een zeldzame atlas zien te bemachtigen met kaarten van Amerika. Tijdens de jacht op het boek stuit hij op een complot, dat de waarheid rond de ontdekking van Amerika door Columbus uit de geschiedenis probeert te houden. Dat maakt het kopen van de atlas tot een levensgevaarlijke onderneming. Salaì heeft al zijn slimheid en slechtheid nodig om zijn opdracht uit te voeren. De rest van de tijd besteedt hij aan eten en drinken en vooral aan het versieren en liefkozen van vrouwen.

De schrijvers laten Salaì zelf zijn verhaal vertellen in een reeks verweerschriften, die hij indient bij de rechtbank om zijn gedrag en zijn leugenachtige optreden te verklaren. Hij doet dit in een scabreuze taal, die de rechters deelgenoot maakt van zijn spannende en erotische avonturen.

Het ei van Salaì is net als De twijfel van Salaì een amusante schelmenroman. De schrijvers slagen er uitstekend in de geschiedenis tot leven te wekken en de nieuwsgierigheid van de lezers te prikkelen. Toch begint de pleegzoon van Da Vinci in dit boek een beetje te vervelen. Zijn vrouwengeschiedenissen worden te voorspelbaar. Tijd voor Monaldi & Sorti om naar een nieuwe held om te zien.

Monaldi & Sorti - Het ei van Salaì. Vertaling Jan van der Haar. Uitgeverij Cargo, 304 pag.

Bron: Brabants Dagblad

Geen opmerkingen: