13 april 2009

Wordt verwacht 97 (nieuws, 2009)

WEG UIT BUELL

Bij uitgeverij De Bezige Bij verschijnt in augustus 2009 de roman 'Roest' van de Amerikaanse schrijver Philipp Meyer. Volgens de uitgeverij ademt 'Roest' 'de sfeer uit de romans van John Steinbeck gecombineerd met de snelheid van de beste thrillers'. George Pelecanos, ook niet de minste, is weg van 'Roest': ,,Een opmerkelijke, meeslepende roman van een groot nieuw talent.''

Meyer schrijft in zijn debuutroman over twee jongemannen die hun lot proberen te ontvluchten. Plaats van handeling is Buell, Pennsylvania. Een oud, prachtig gelegen mijnwerkersstadje waar de economische crisis haar sporen heeft nagelaten. Twee jongemannen willen niets liever dan de fabriek, hun vervallen woningen en hun omgeving verruilen voor een nieuw bestaan in Californië.

Isaac, de intelligentste jongen van het stadje, zorgt noodgedwongen voor zijn vader nadat zijn moeder zelfmoord heeft gepleegd en zijn zus hen heeft verlaten. Maar nu wil Isaac weg en niemand zal hem dat beletten, zelfs niet zijn beste vriend Billie. Nog voordat ze samen het stadje goed en wel hebben verlaten, raken ze ongewild betrokken bij een moord, die hun vriendschap zwaar op de proef zal stellen.

Philipp Meyer (New York, 1972) groeide op in Baltimore. Na jaren als vrijwilliger bij een traumacentrum te hebben gewerkt, ging hij naar Cornell University om Engelse letterkunde te studeren. Hij heeft baantjes gehad als aandelenhandelaar, bouwvakker en EHBO'er.

GEHEIM AGENT MET PENSEEL

Een non-fictie thriller, bestaat dat wel? Volgens De Bezige Bij wel. 'De meester van de schaduw. Peter Paul Rubens, geheim agent' van Mark Lamster, dat in september 2009 verschijnt, is er volgens de uitgeverij zo eentje. Lamster beschrijft daarin het dubbelleven van de Vlaamse barokschilder Peter Paul Rubens (1577-1640).

In 1628 verbleef Rubens enige tijd aan het hof van koning Charles de Eerste van Engeland om het plafond te schilderen van het zojuist gebouwde Whitehall Palace. In werkelijkheid had hij nóg een taak. Isabella Clara Eugenia, de Spaanse landvoogdes in de Zuidelijke Nederlanden, had hem - vrijwel niemand weet dat Rubens ook diplomaat was - een geheime opdracht gegeven. Hij moest Charles de Eerste ertoe aanzetten een Engels-Spaanse alliantie aan te gaan. Engeland zou, als belangrijkste bondgenoot van de Noordelijke Nederlanden, de Hollanders moeten dwingen hun verzet tegen Spanje op te geven.

Rubens zelf was er heilig van overtuigd dat er met een verdrag tussen Engeland en Spanje een einde zou komen aan de conflicten in Europa, aan de Tachtigjarige Oorlog en aan de Dertigjarige Oorlog. Lamster beschrijft in 'De meester van de schaduw' zowel Rubens' schilders- als zijn diplomatencarrière.

Mark Lamster (1969) schrijft over kunst en cultuur voor onder andere The New York Times, The Los Angeles Times en Metropolis. Hij is woonachtig in New York.

Geen opmerkingen: