28 november 2009

Crime passionate (nieuws, 2009)

DE GOUDEN STROP GAAT NAAR REMCO

Het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs (GNM) gaat niet verder met Passionate Bulkboek waar het de organisatie van de Gouden Strop betreft. Dat heeft voorzitter Willem Asman van het genootschap desgevraagd bevestigd. Hij zal begin volgende week de uitgevers informeren over de breuk met de Rotterdamse instelling. Vanavond geeft hij tekst en uitleg aan de ledenvergadering van het GNM.

Het bestuur van het GNM heeft de afgelopen maanden gebruikt om de editie 2009 van de Gouden Strop te evalueren. Er ging toen het een en ander mis: het tv-programma Goedemorgen Nederland waar de nominaties zouden worden gepresenteerd, liet het op de valreep afweten, jurylid Martin Koolhoven stapte op omdat hij zich niet goed geïnformeerd voelde en juryvoorzitter Agnes Jongerius liet zich tijdens de eerste juryvergadering vertegenwoordigen door een vertrouweling van de vakcentrale FNV. Tot slot was er kritiek vanuit de hoek van de schrijvers, met name van drievoudig Stropwinnaar Tomas Ross, die zelfs - overigens niet voor het eerst - voor afschaffing van de thrillerprijs pleitte.

Al gauw maakte het bestuur bekend dat er in ieder geval in de samenstelling van de jury's iets zou wijzigen. De jury zou voortaan minimaal drie vakjuryleden (recensenten) moeten bevatten. Elk ingezonden boek wordt gelezen door minimaal twee vakjuryleden. Verder heeft het GNM-bestuur besloten dat thrillers die in zogeheten 'eigen beheer' zijn uitgegeven, zijn uitgesloten van deelname. Dit jaar liet de jury van de Schaduwprijs (de prijs voor thrillerdebutanten) deze 'eigen beheer'-titels nog toe, maar dat bleek geen succes. ,,Geen van deze uitgaven haalde in de ogen van de jury een voldoende, geen van hen was kanshebber'', stond er in het juryrapport.

Volgens GNM-voorzitter Asman is er rond de organisatie van de Gouden Strop veel bereikt, maar het bestuur was er ook van overtuigd dat er altijd ruimte is voor verbetering. Het bestuur is daarover met Passionate Bulkboek in gesprek gegaan, maar dat heeft niet tot overeenstemming geleid.

Het GNM-bestuur heeft een nieuw bureau in de arm genomen dat de organisatie van de jury voor zijn rekening gaat nemen: Het Kantoortje van Remco Volkers in Amsterdam. Asman zegt onder de indruk te zijn geraakt van 'Remco’s oog voor detail en kwaliteit, zijn flexibiliteit en hoge handelingssnelheid'.

Remco Volkers verzorgt sinds 2001 voor uitgeverijen De Arbeiderspers en Archipel, en sinds 2004 ook voor uitgeverij Balans, de promotie en publiciteit van diverse nationale en internationale auteurs. In 2006 is hij voor zichzelf begonnen en richtte hij Het kantoortje van Remco op. Hij werkt nu onder meer voor de uitgeverijen Ambo|Anthos, Van Holkema & Warendorf, Luitingh, Manteau, The House of Books en Unieboek.

Geen opmerkingen: