27 november 2009

Wordt verwacht 148 (nieuws, 2009)

HET IS SOMS BETER NIET ALLES TE WETEN

Wat zou er eerder zijn geweest: het idee voor het tv-programma 'DNA onbekend' of de plot voor 'Levend bewijs', de nieuwste thriller van journaliste Annet de Jong? Zowel het door Caroline Tensen gepresenteerde programma als het boek gaat in op de zoektocht van mensen naar hun identiteit. We gokken er in ieder geval op dat De Jongs boek spannender zal zijn dan het NCRV-programma. 'Levend bewijs' verschijnt in mei 2010 bij uitgeverij Q.

Kort na zijn achttiende verjaardag doet Julius Visser een schokkende ontdekking: zijn vader en moeder blijken niet zijn biologische ouders te zijn. Omdat Julius geen bevredigende antwoorden krijgt, gaat hij op zoek naar zijn afkomst. Zijn speurtocht leidt naar een kliniek voor vruchtbaarheidsbehandelingen waar zich praktijken afspelen die het daglicht niet kunnen verdragen.

Het brein achter de kliniek is de steenrijke Eduard Manshold, een gynaecoloog met een onberispelijke reputatie. Manshold voelt zich bedreigd, maar Julius is niet van plan hem met rust te laten voor hij achter de waarheid is. En dan blijkt dat het soms beter is niet alles te (willen) weten. Julius raakt verstrikt in een web van persoonlijke, financiële en politieke belangen.

Journaliste Annet de Jong (Rotterdam, 1970) werkt sinds 1994 voor De Telegraaf. Ze studeerde Engelse taal- en letterkunde aan de Universiteit Leiden en deed de Postacademische Dagblad Opleiding Journalistiek aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Haar debuut 'Vuurkoraal' (2008) staat nog steeds op de nominatie om verfilmd te worden door Hans Pos. Dit jaar (en niet in 2008, zoals de uitgever in de brochure meldt), verscheen haar tweede thriller, 'Dossier Tobias'. Drie thrillers in drie jaar tijd, Annet de Jong zit mooi op schema.

TUSSEN SPIONNEN EN SMOKKELAARS

Een debuut dat meteen als beste Finse thriller wordt bestempeld en en passant ook nog wordt bekroond met een Duitse thrillerprijs. Dat schept hoge verwachtingen voor 'Grensgeval', de eersteling dus van de Finse tv-persoonlijkheid Matti Rönkä. Het boek ligt vanaf april 2010 in de winkels.

Viktor Kärppä is een Russische emigrant met Finse voorouders - en een man met vele talenten. Omdat zijn diploma van de sportacademie in Finland niet geldig is en hij zijn korte carrière bij de KGB liever geheimhoudt, is hij in Helsinki een detectivebureau begonnen.

Viktor neemt alle soorten opdrachten aan. Hij helpt Russen met het invullen van Finse formulieren en werkt voor allerlei dubieuze klanten aan beide kanten van de Fins-Russische grens. Als hij op zoek moet naar de verdwenen echtgenote van een antiquair denkt hij een routineklus te hebben aangenomen. Maar als hij beseft in welk wespennest hij zich heeft gestoken is het al bijna te laat. Viktor bevindt zich plotseling tussen Russische spionnen en Estlandse smokkelaaars. En dan loopt zijn moeder ook nog gevaar...

Matti Rönkä (1959) woont in Helsinki. Hij heeft drie kinderen en werkt bij de Finse televisie als anchorman voor het nieuws. Grensgeval is zijn eerste thriller met Viktor Kärppä als hoofdpersoon en werd bekroond met de prijs voor de beste Finse thriller van 2006 en de internationale Deutsche Krimi Preis 2008.

MACABER SPEL

'Rauw en strak en fris', 'indrukwekkend' en 'een pageturner over schuld en het ontlopen van de waarheid'. Dat waren destijds de reacties van de Britse pers op het boek 'The Quarry' van Damon Galgut. De in 1995 verschenen roman van de Zuid-Afrikaan, 'een aangrijpende literaire allegorie over moord en gestolen identiteit', komt in maart 2010 onder de titel 'De groeve' bij uitgeverij Querido uit.

Een dominee moet zijn keus om op een eenzame weg een lifter mee te nemen met de dood bekopen. Behalve zijn leven verliest hij ook zijn identiteit: de moordenaara trekt zijn toog aan en neemt zijn nieuwe betrekking in een township over.

De plaatselijke politie-inspecteur is van meet af aan geïntrigeerd door de nieuwe dominee. Een confrontatie tussen de twee wordt onvermijdelijk wanneer in een steengroeve het lijk van een onbekende man wordt gevonden. Er ontstaat een, volgens de uitgever, macaber spel tussen jager en prooi, dat culmineert in een achtervolging door een kaal en onherbergzaam landschap.

Damon Galgut (1963) woont en werkt in Kaapstad. Zijn roman 'De goede arts', die genomineerd werd voor de Man Booker Prize en de Impac Dublin Literary Award en de Commonwealth Writers' Prize voor Afrika won, betekende zijn internationale doorbraak. 'De groeve' is verschenen in zes landen en is verfilmd door een Belgische filmmaatschappij met onder anderen Serge-Henri Valcke in de hoofdrollen.

Andere nieuwe titels (bij Q):

Luis Leante - 'De rode maan' (mei 2010). Een schrijver uit Alicante wordt door een vrouw gebeld en gevraagd om met spoed naar het huis van zijn oude vriend Enim te gaan. Als de auteur daar aankomt is Enim al dood. In zijn handen heeft hij een verhalenbundel van de schrijver met een compromitterende opdracht voor Enims jong vrouw.
Patrick Lennon - 'Bevlekt' (februari 2010). Op een koude winterochtend hoort Tom Fletcher voor het eerst in achttien jaar van zijn vader. Hij spoedt zich naar een aangegeven locatie waar hij een man vindt die op gruwelijke wijze is vermoord. Heeft Toms vader hier de hand in gehad?
Matthias Rozemond - 'Enkele reis Sicilië' (april 2010). Na 'Apollovlinder' en 'Schimmenspel' derde thriller van deze Haarlemse schrijver en docent. Yvette Zomers krijgt te horen dat haar zoon Bernd in Syracuse op de intensive care ligt. Hij heeft voor de kust van Sicilië een duikongeluk gehad. Waarom is Bernd gaan duiken op de plaats waar twee jaar geleden ook zijn jongere zus Pelline is gestorven?
Arnaldur Indridason - 'Onderstroom' (april 2010). Zie hier voor meer informatie.

Geen opmerkingen: