14 juni 2010

Uitgesproken (6)



'MENSEN ZIJN DOL OP MIJN BOEKEN OF VINDEN ZE VRESELIJK'

Regelmatig terugkerende rubriek met soundbites van thrillerauteurs uit interviews over het edele ambacht van het schrijven en over misdaadliteratuur. Hieronder opnieuw een tiental - onsterfelijke - uitspraken gedaan in interviews die in het archief van deze blog te vinden zijn. De illustratie is van Corine Hartman, thrillerauteur en kunstschilder. Haar nieuwe boek 'Schijngestalten' is onlangs verschenen.

GAS EN LICHT
,,Er bestaan geen objectieve maatstaven en de recensent schrijft allereerst omdat hij of zij per stukje betaald krijgt en het gas en licht moet betalen. Ik word toch al doodmoe van al die meninkjes in de krant in plaats van gewoon nieuws. Het nieuws is dat er een nieuwe roman is uitgekomen, leuk als ik, lezer, daarbij word geïnformeerd waar het over gaat (dan weet ik of het aansluit op mijn interesse) en dat is het. De lezer oordeelt dus zelf, desnoods ook in de winkel aan de hand van de achterflap of al bladerend.'' Tomas Ross (2008)

SOCIALE WEZENS
,,Mensen zijn sociale wezens, die contact met anderen nodig hebben en er desondanks vaak een pan van maken. Ik kijk graag naar mensen, ik luister naar verhalen die me verteld worden, ik denk na over wat ik zie gebeuren. Dat doe ik al vanaf mijn jeugd, dat zit in me en daar laat ik dus tegelijk mijn fantasie op los. De ene schrijver heeft iets met seriemoordenaars, de andere met historische gebeurtenissen, met oorlog, met maffia, noem maar op. Ik heb iets met mensen en hun relaties en ik leef me er iedere dag opnieuw in uit.'' Loes den Hollander (2008)

STEMMING
,,Ik kan heel geïrriteerd raken van een zin als 'snel klikte ik de deur open'. Dat moet zijn: 'ik klikte de deur open'. Of als er bijvoorbeeld een zin eindigt met 'zei ze fel'. Dat 'fel' moet weg. Uit de omstandigheden of uit de dialoog moet blijken welke stemming er is.'' Felix Thijssen (2008)

DE VORM
,,Een literaire thriller is geen grote literatuur die een literaire prijs zal krijgen. Maar het is ook niet het soort gemakkelijk geschreven thriller. Ik gooi er een schepje bovenop. De karakters in mijn werk maken een ontwikkeling door en tussen de regels door kan ik maatschappijkritiek leveren (...). Maar boven alles blijft het een thriller. De spanning blijft altijd nummer één. Bij literatuur gaat het vaak om de vorm. Bij mij gaat het altijd om het verhaal.'' Simone van der Vlugt (2009)

IETS MAATSCHAPPELIJKS
,,Het enige wat voor mij telt is of mijn boeken aan de criteria voldoen die ik er zelf aan stel: een goede spanningsboog, een vrouwelijke hoofdpersoon waar veel mensen zich in kunnen herkennen en daarnaast ook nog op een kleine manier iets maatschappelijks. De vraag wat de lezer er van zal vinden, daar houd ik me onder het schrijven niet mee bezig. Pas als het af is, bij het teruglezen. Dan denk ik wel eens: oei, dat zou wel eens hard aan kunnen komen. Daar lig ik dan wel eens wakker van.'' Saskia Noort (2009)

DUWEN, BREKEN, VECHTEN
,,De eerste versies van een nieuw boek zijn voor mij en niemand anders. In die fase mag ik alles – ik rotzooi maar wat an, in de geest van Karel Appel. Tijdens het herschrijven betaal ik de tol voor die grenzeloosheid. Dan wordt schrijven voor mij duwen, breken, vechten, letterlijk – een voortdurende strijd tussen mezelf meer of juist minder serieus nemen.'' Willem Asman (2009)

NOOIT LAUWE REACTIES
,,De meeste post is positief of lovend. Wat wel opvalt: ik krijg nóóit lauwe reacties: mensen zijn dól op mijn boeken of vinden ze vreselijk. Twee procent van mijn post is, schat ik, behoorlijk heftig. Vrouwen die zelf erge dingen hebben meegemaakt en mij verdenken dat ik ervan geniet om te beschrijven hoe iemand verkracht wordt. Behoorlijk shocking.'' Cody McFadyen (2009)

OVER DE SCHUTTING
,,Als het (straatrumoer, red.) ergens te vinden is, is het in de Nederlandse thriller. De cybercrime waar Charles den Tex over schrijft. Wat Tomas Ross boek in boek uit doet. Het leed van René Appel of Saskia Noort. De heftigheid van Escober. Straatrumoer genoeg. En dan komt Joost Zwagerman met een pleidooi voor meer daarvan in de literatuur. Laat hij eens bij ons kijken. Zwagerman, kom bij ons. En wat ook zo gek is: het spannende boek verkoopt tien keer zo veel als al die literaire boekjes waar Zwagerman zich tegen afzet. Kijk eens over de schutting. Kijk eens bij de buren.'' Roel Janssen (2009)

EEN LANGE RIJ MADEN
,,Het eerste was me opviel was een lange rij maden die zich voortbewoog. En iedereen die het veld betrad, stopte om te kijken waar ze vandaan kwamen. De bron was een rottend lichaam dat een paar meter verderop lag. En dat om half acht in de ochtend als je net je ontbijt op hebt. Voordat we overigens het terrein op gingen werd ons wel ingepeperd dat het om individuen ging, niet zomaar stoffelijke resten. En dat heb ik al die tijd wel voor ogen gehouden.'' Simon Beckett (2009)

WEERZIN
,,Ik kan echt weerzin voelen om bepaalde dingen op te schrijven. Als auteur kruip ik in het hoofd, het hart van mijn personage. Dat zijn soms plekken waar ik echt niet wil zijn. Ik maak het allemaal voor mijn gevoel écht mee. Maar het moet! In sommige boeken die ik heb geschreven zitten passages, als ik die nu lees schiet ik nog vol.'' Esther Verhoef (2009)

Geen opmerkingen: