26 augustus 2010

Treur niet, leen een boek (nieuws, 2010)

GRISHAM POPULAIR IN GUANTÁNAMO BIEB

Hij heeft wereldwijd miljoenen exemplaren van zijn boeken verkocht, maar uit de uitleengegevens van de bibliotheek van de gevangenis in Guantánamo Bay blijkt dat niemand de memoires van de Amerikaanse president Barack Obama wil lezen.

De 176 vermeende terroristen die zonder enig vorm van proces worden gevangen gehouden in dit omstreden detentiecentrum hebben toegang tot 18.000 boeken, tijdschriften, dvd's en kranten, zo blijkt uit een onderzoek van het tijdschrift Time. De meest populaire titels onder de gevangenen zijn de Harry Potter-boeken, thrillers van John Grisham, detectives van Agatha Christie en boeken over de islam. Onder de gedetineerden zijn ook geïllustreerde reisboeken populair, vooral diegene die de oceaan als thema hebben.

,,Dan Brown wordt hier ook verslonden'', vertelt marineofficier Robert Collett aan Time. ,,Zijn boeken zijn hier enorm populair, maar we hebben ze niet allemaal in het Arabisch.'' Het Rode Kruis springt soms bij met exemplaren, omdat de hulporganisatie gelooft dat toegang tot boeken en nieuws van buitenaf uitermate belangrijk is voor de geestelijke gesteldheid van de gevangenen.

Mensenrechtenadvocaat H. Candace Gorman stuurde een Arabische editie van een Harry Potter-boek naar de gevangenis, omdat haar cliënt, de Libische nationalist Abdul al-Ghizzawi, dol is op de avonturen van de tovenaarsleerling. ,,De bewakers vertelden hem over zaken die in het boek voorkwamen, maar hij wist niet of het wel waar was wat ze zeiden.'' Volgens haar zag Ghizzawi overeenkomsten tussen zijn situatie en de gevangenen van Azkaban (een bajes voor tovenaars die voor het eerst wordt genoemd in 'Harry Potter en de Steen der Wijzen') en tussen George W. Bush en boosaard Voldemort.

De Guantánamo bieb heeft geen boeken die geschreven zijn door politieke of religieuze extremisten. Ook ontbeert het lectuur waarin seks voorkomt of waarin excessief geweld wordt gebruikt. Wel te leen zijn de fantasyboeken van Tolkien en Stephenie Meyer en het Arabische zelfhulpboek 'Don't be sad' ('Treur niet').

(Bron: The Guardian)

Geen opmerkingen: