06 mei 2007

Phillip Margolin - De brandende man (1997)

Getipt voor Robert Moszkowicz




(Door Peter Kuijt)

Wil het zwarte schaap van de familie Moszkowicz, Robert (voorheen Baruch), het ooit nog goed maken met de pater familias, papa Max, dan doet hij er goed aan het laatste boek van de Amerikaanse thrillerauteur Phillip Margolin ter hand te nemen. In De brandende man doet advocaat Peter Hale verwoede pogingen de ernstig verstoorde relatie met zijn vader Richard, eveneens advocaat, te redden. Wellicht heeft De brandende man voor Robert Moszkowicz enige bruikbare tips in petto.

Moszkowicz jr., die onlangs nog werd beboet wegens de botte bejegening van een advocaat-stagiaire, verspeelde het krediet bij zijn vader nadat hij wegens fraude was veroordeeld. Strafpleiter Margolin laat zijn Peter Hale gigantisch uit de bocht vliegen bij een proces tegen een transportonderneming. Door een ongelooflijke blunder van de hooghartige advocaat loopt een arme weduwe miljoenen aan schadevergoeding mis. Vader Richard, net hersteld van een hartaanval, vindt dit onvergeeflijk, ontslaat Peter, ontneemt 'm zijn Porsche, schrapt zoonlief uit zijn testament en verbant hem naar Whitaker, een klein stadje in de staat Oregon. Vader zorgt er nog wel voor dat hij er als pro deo-advocaat aan de slag kan.

Binnen de kortste keren krijgt Peter via zijn oude schoolvriend Steve Mancini een ingewikkelde zaak toegewezen. Hij neemt de verdediging op zich van de geestelijk labiele Gary Harmon, bij wie via de Amerikaanse variant van de Zaanse verhoormethode de bekentenis is losgepeuterd dat hij de brute moord op een studente heeft gepleegd. Tegelijkertijd met het besef dat Gary onmogelijk de moordenaar kan zijn, dringt het tot Peter door dat zijn cliënt de doodstraf bijna niet meer kan ontlopen. Hij komt tot inkeer, werpt zijn masker van arrogantie af en besluit koste wat kost zijn cliënt te redden.

Margolin is allesbehalve een mooischrijver. Rechttoe rechtaan, zonder zich ook maar ergens aan hoogstaande stilistische manoeuvres te bezondigen, vertelt hij zijn verhaal met personages die soms regelrechte karikaturen zijn. De brandende man leest echter vlot weg, de verrassende wendingen zijn niet van de lucht en de finale is uitermate bevredigend. Het boek zal zeker z'n diensten bewijzen tijdens een treinreis van bijvoorbeeld Maastricht naar Den Helder.

Rookgordijn

Dat geldt in zekere mate ook voor Rookgordijn, het geschenkboekje van de CPNB dat Margolin schreef voor de Maand van het Spannende Boek 1997. Met deze kanttekening dat slechts een treintrip van Kropswolde naar Nieuweschans al ruim voldoende is om dit werkje te kunnen doorgronden.

In Rookgordijn vertelt advocaat Alan Parks van de ontvoering van de rijke mevrouw Schurr, een kidnap die fataal afliep. Parks' cliënt Paul McCann, een projectontwikkelaar wordt beschuldigd van het misdrijf. En natuurlijk duiken ook hier genoeg vogels van verdachte pluimage op, die eveneens de ontvoering op hun geweten zouden kunnen hebben. Maar is McCann wel zo onschuldig als advocaat Parks denkt?

Margolin hanteert ook hier zijn vaste formule: een vlotte stijl, verrassingen te over en een behoorlijke intrige. Maar evenals de voorgaande geschenkboekjes, van Dean Koontz en Elizabeth George, voelt ook Rookgordijn aan als een 100 % chloorvrij wegwerpboekje. Kan er in het vervolg echt niet wat meer geld in gestoken worden, zodat ook de spannende cadeauboekjes ook maar een fractie van de allure krijgen van Het Boekenweekgeschenk?

Phillip Margolin - De brandende man, uitgeverij Meulenhoff, 383 pag.
Phillip Margolin - Rookgordijn, 90 pagina's. Dit boekje werd in de maand juni 1997, Maand van het Spannende Boek, cadeau gedaan bij besteding van f 29,50 aan boeken in de boekhandel.

Geen opmerkingen: