21 juni 2007

Gouden strop (column, 2007)


Steve Brown begroet Peter R. de Vries (bron AT5)


MOOIE MOMENTEN

(Door Peter Kuijt)

De druk werd daags van tevoren nog flink opgevoerd. Je hoorde verdachte klikken op de telefoonlijn: werd ik afgeluisterd, of waren de batterijen weer op? En wat had die man in zijn onmodieuze regenjas die dagenlang als een schaduw aan je bleef plakken voor snode plannen? Gek ook, dat telefoontje op maandagochtend van die uitgever met de vraag of het verstandig was om al tot een herdruk van Peter de Zwaans ‘Duivelsrug’ te besluiten. Wat was er toch aan de hand?

Maar dan wordt het woensdag 20 juni en valt alles samen. De dag van de Avond van het Spannende Boek. Zenuwachtige thrillerauteurs, nog nerveuzere uitgevers, opdringerige fotografen en onverstoorbare cameramannen bevolken de Melkweg. En bij allen speelt maar één vraag: Wie gaat de Gouden Strop winnen? Het wordt een avond vol Mooie Momenten.

Mooi Moment 1: De rode loper ligt uitgerold aan de Lijnbaansgracht. Het koninklijk schrijden wil nog niet echt lukken. We doen het opnieuw en het gaat stukken beter.

Mooi Moment 12: Schrijfster Heleen Niele loopt stralend door de Melkweg in de volle overtuiging dat ze met ‘Bitter Zoet’ een knappe thriller heeft geschreven. Wij weten beter...

Mooi Moment 23 (maar helaas gemist): Hasjbaron Steve Brown geeft buiten de feestzaal misdaadjournalist Peter R. de Vries een trap, omdat hij hem zeven jaar geleden met een verborgen camera had gefilmd.

Mooi Moment 44: We krijgen een envelopje met maar liefst vier consumptiebonnen. Dat aan het eind van de avond een vriendje van de baliemedewerkster een vuist vol bonnen krijgt toegedrukt, drukt de pret niet echt.

Mooi Moment 47: Saskia Noort is nog niet gesignaleerd.

Mooi Moment 48: Singer-songwriter Ad Vanderveen verkoopt kippenvel met zijn ‘murder ballad’ Where The Wild Roses Grow.

Mooi Moment 52: We zien Paul Goeken – met een colbertje aan! – in de verte. Wat is-ie groot en breedgeschouderd! Toch maar even aan denken bij de volgende recensie.

Mooi Moment 53: Cartoonist Gummbah geeft college over Net Niet Verschenen Boeken. Wat hadden we graag de gedichtenbundel 'Achteruitstromend Water' van Okke Knapen of de roman 'Op het kerkhof der waanzin waaien winden het hardst' van Annemieke Kuitschoot in handen gehad…

Mooi Moment 60: De rode laarzen van Gouden Strop-juryvoorzitter Clairy Polak. Reminder: ik moet haar even sms’en of ik ze een keer mag lenen.

Mooi Moment 61: De uitgever die in mijn nek ‘gelul’ sist, wanneer Clairy Polak nog eens haar gal spuwt over de kwaliteit van de inzendingen.

Mooi Moment 62: Esther Verhoef die haar groene jasje nog eens glad strijkt en denkt: ik heb mijn mediamomenten al gehad bij het Journaal en Wat Heet….

Mooi Moment 63: Roel Janssen die een beetje heen en weer zit te draaien op de gammele rode kruk op het podium.

Mooi Moment 64: Roel Janssen die bijna van zijn kruk valt als hij hoort dat hij de Gouden Strop gewonnen heeft.

Mooi Moment 65: Roel Janssen die bij zijn medegenomineerden voor de camera van het Journaal ergens een veer inbrengt.

Mooi Moment 70: Jurylid Susan Smit die haar blonde lokken nog eens achterover gooit als ze een camera op zich gericht weet.

Mooi Moment 72: De bodyguard voor de Oude Zaal. Achter de deuren interviewt Kluun zijn collega Saskia Noort. Zullen we of zullen we niet? We gaan niet: vanavond geen zin in plasseks.

Mooi Moment 83: De consumptiebonnen zijn op.

Geen opmerkingen: