12 december 2007

Michael Connelly - Blind vertrouwen (2007)

Extra spanning door botsende belangen




(Door Arno Ruitenbeek)

Goede wijn behoeft geen krans. Daarom kan men over de nieuwste thriller van Michael Connelly kort zijn. Blind vertrouwen is verplichte kost voor beginners, gevorderden en vooral Harry Bosch-verslaafden.

Alle ingrediënten zitten in deze prettig korte roman. Incompetente superieuren bij de Los Angeles Police, een hoop geschreeuw en weinig wol van de zijde van de FBI en Hieronymus, zeg-maar-Harry Bosch, die daar zo zijn eigen (uitstekende) ideeën over heeft. Zelfs Rachel Walling, FBI-agent en Harry's ex, verschijnt uitgebreid ten tonele als de natuurkundige Stanley Kent vermoord wordt.

Een lading hoog radioactief cesium, dat Kent kort voor zijn dood heeft gestolen uit een van de ziekenhuizen in LA, is verdwenen. Bosch wil de moord oplossen, Walling cs het cesium terugvinden. Die botsende belangen zorgen voor extra spanning. Connelly's virtuositeit blijkt nog eens uit de razend knappe ontknoping.

Wie voor de kerst nog een cadeautje zoekt, krijgt het hier op een presenteerblaadje. En mag het iets meer kosten, doe er dan een paar andere Bosch-titels bij, bijvoorbeeld Tunnelrat, Betonblond, Stad van beenderen en Echo Park, de voorlaatste, waarnaar in Blind vertrouwen regelmatig wordt verwezen. Dat Connelly ook zonder Bosch sterk is, valt te proeven uit Bloedbeeld - verfilmd onder de titel Blood Work door en met Clint Eastwood - en De Lincoln-advocaat.

Michael Connelly - Blind vertrouwen. Vertaling Renée Milders Dowden. Uitgeverij De Boekerij, 219 pag.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Er verscheen voor de Amerikaanse uitgave een extra hoofdstuk (#23), dat te downloaden valt via internet.

Bestaat er soms ook een Nederlandse vertaling van dit extraatje?

Peter Kuijt zei

Geen flauw idee. De vraag is gesteld aan de Nederlandse uitgever, maar tot dusver niet beantwoord.