02 december 2007

Wordt verwacht 25 (nieuws, 2007)

Het monster in het meer



In september 2006 overleed de Argentijnse schrijfster Paola Yanielli Kaufmann aan de gevolgen van een hersentumor. Ze is slechts 37 jaar oud geworden. Kaufmann werd 8 maart 1969 geboren in Rio Negro, studeerde neurobiologie, volgde een postdoctoraaal in de VS en werkte daarna in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires verder zowel aan haar medische als aan haar literaire carrière.

Paola Kaufmann publiceerde een drietal boeken: La noche descalza (1998), La hermana (2003) en El lago (2005). Voor de laatste roman ontving ze in haar land de prestigieuze literaire onderscheiding Premio Planeta Argentina. Uitgeverij Signatuur brengt in maart 2008 El lago onder de titel Het meer op de Nederlandse markt. Het is een literaire thriller die zich afspeelt in de Chileens-Argentijnse regio Patagonië.
Hoofdpersoon is Ana Mullin die in een door haar vader gebouwd huis aan een meer woont, samen met haar twee surrogaatouders Ilse en Lanz, joods-Hongaarse emigranten.

In zijn niet aflatende obsessie om het monster - in het meer en 'daarbuiten' - te vinden, liet haar vader Ana in de steek. Ana volgt hem in die obsessie en hoopt het bestaan van het beest te bewijzen.

Ana's leven verandert op de dag dat zij en Lanz zien hoe een man uit een auto wordt geduwd, zwaargewond en bewusteloos - een slachtoffer van het militaire regime. Ze vindt een verkreukeld, bebloed papiertje met een straatnaam en een huisnummer, vermoedelijk in Buenos Aires. Samen met een vriend maakt ze de tocht naar Buenos Aires, die eindigt in een nachtmerrie.



Elektrisch geladen

Een generatiegenoot van Kaufmann is de Zweed John Ajvide Lindqvist (1968). Hij groeide op in Blackeberg, een voorstad van Stockholm, rondde een studie literatuurwetenschap af, werd illusionist en vervolgens stand-upcomedian. Lindqvist schreef ook diverse toneelstukken en tv-scripts. Na zijn debuut Laat de ware binnenkomen is De doden keren terug (verkrijgbaar vanaf maart 2008) zijn tweede thriller. Beide boeken worden momenteel verfilmd.

De thriller De doden keren terug lijkt meer op een horrorverhaal. Na een langdurige hittegolf is de lucht boven een niet met naam genoemde de stad plotseling geladen met elektriciteit. Lichten kunnen niet meer uit, machines draaien onafgebroken door. De toestand is chaotisch. Maar even plotseling als de situatie is ontstaan, is ze ook weer opgelost.

Toch is er iets veranderd. De gepensioneerde journalist Gustav Mahler ontvangt een telefoontje van het ziekenhuis. De doden in het mortuarium zijn wakker geworden! Geldt dit nu ook voor zijn kleinkind, dat hij onlangs heeft begraven?
Elvy, die haar man tot aan zijn dood heeft verzorgd, schrikt midden in de nacht wakker van de deurbel. Wie is daar? De doden keren terug. En ze willen wat iedereen wil: thuiskomen.



Andere nieuwe titels:

Qiu Xiaolong - Als rood zwart is (april 2008)
Mari Jungstedt - Verwrongen levens (mei 2008)
Kjell Ola Dahl - Gevangen in het web (mei 2008

Geen opmerkingen: