30 januari 2008

Matt Dickinson - Hoog risico (2001)

Drie keer naar de Everest plus een portie lawines




(Door Aly Knol)

Voor wie de film Vertical Limit niet heeft gezien, noch het boek Into thin air van Jon Krakauer heeft gelezen, of beter nog voor wie nog nooit iets over klimmen in de Himalaya heeft vernomen, is er de thriller Hoog risico van Matt Dickinson. De lezer wordt zelfs tot driemaal toe naar de hoogste berg van de wereld meegenomen en krijgt bovendien nog een flinke portie lawines over zich heen in Alaska. Kortom, in de thriller Hoog risico gebeurt heel veel.

Dickinson herinnert in dit boek aan de dramatische gebeurtenissen in 1996, toen op één dag negen mensen op de Everest omkwamen. Hij schrijft er met enig recht over, want hij beklom zelf - als amateur en cameraman - op diezelfde dag de noordgraat van de berg, die als nog moeilijker te boek staat dan de zuidgraat, waar de doden destijds vielen. Aan de authenticiteit van zijn beschrijvingen valt dan ook niets af te doen.

Het begin van het boek vertelt hoe de Britse mediatycoon Sebastian Turner vlak onder de top van de Everest jammerlijk omkomt. Op hetzelfde moment wordt Alaska geteisterd door de zwaarste lawines ooit, waarbij ook lawinedeskundige en ex-Everest-veroveraar Hal Maher en diens vriendin Rachel gewond raken. Turners weduwe Josie, een gevierd tv-presentatrice, vat het plan op om in het basiskamp op de Everest een gedenksteen voor haar man neer te zetten. Ze weet Maher zover te krijgen dat hij mee gaat. Het geheel wordt breed uitgemeten op het commerciële tv-station waar Josie werkt.

Zodra ze een blik heeft geworpen op de majestueuze Everest van 8848 meter hoogte, weet Josie het zeker. Ze wil zelf ook naar de top om op gepaste wijze afscheid van de dode Sebastian te nemen. Opnieuw wordt Maher ingeschakeld en opnieuw wordt er van de expeditie een mediacircus gemaakt.

Dickinsons beschrijving van de dramatische beklimmingen zijn raak genoeg en de ontberingen die de hoofdpersonen moeten doorstaan in de ijle Himalaya-lucht zijn zeker uit het (zijn) leven gegrepen. En toch voldoet Hoog risico niet als thriller. Dickinson laat verhaallijnen liggen - op een gegeven moment hebben we absoluut geen idee meer wat er nog bij het tv-station gebeurt - en ook de tijdsaanduidingen zijn niet altijd even logisch. Daar komt nog bij dat er (mogelijk alleen in de vertaling) storende fouten zijn ingeslopen, zoals het verwisselen van namen.

Maar Hoog risico beschrijft wel beeldend de waanzin die zich tegenwoordig op de Everest afspeelt: mensen die zich kennelijk geen raad weten met hun geld laten zich voor enorme bedragen naar de top gidsen, waarbij ze zichzelf en vooral hun begeleiders in levensgevaar brengen.

Matt Dickinson - Hoog risico. Vertaling Rogier van Kappel. Uitgeverij M, 351 pag.

Deze recensie werd eerder gepubliceerd in maart 2001

Geen opmerkingen: