15 januari 2008

Met een twist (nieuws, 2008)

EEN STUK VAN DEN TEX

,,Weet je wat nou zo mooi is? Dat er straks een hele vrachtwagen door het land rijdt en dat er een man of tien aan het werk zijn alleen maar omdat ik dat stuk heb geschreven. Dat is bijna bizar. Maar het is ook een heel erg goed gevoel.''

Dat schrijft misdaadauteur Charles den Tex over 'Volmaakt geluk', zijn eerste toneelstuk. Op 4 februari gaat het toneelstuk met in de hoofdrollen Rick Engelkes, Isa Hoes en Renée Soutendijk in première en trekt daarna het land in.

Den Tex heeft in samenwerking met regisseur Peter de Baan het toneelstuk geschreven. Hij noemt het 'een relatiedrama met een twist'. ,,En met een Texiaans plot (al zeg ik het zelf) dat de verhoudingen op scherp zet.''

Het verhaal gaat over Tom en Ellen. Ze zijn al bijna twintig jaar getrouwd en bewust kinderloos. Zij hebben gekozen voor een leven met elkaar en met hun werk. Hun carrières staan voorop. Zij zijn allebei professionals en zij zijn overtuigd van hun geluk.

Ellens vriendin Mare is jonger en single. Ook bewust. Zij heeft geen man nodig. Nu ze de in de tweede helft van de dertig zit, heeft ze besloten dat ze een kind wil. Niet van een onbekende donor, maar liefst van een man van wie ze weet wat voor iemand het is. Iemand als de echtgenoot van haar vriendin.

Kan de echtgenoot zaaddonor zijn? Wil Tom dat? Wil zijn vrouw Ellen dat?
Het zijn rationele vragen, die rationeel besproken kunnen worden. Zelfs met enige humor en zelfspot. Alles kan, maar uiteindelijk is Ellen er tegen, haar man ook, en dus haar vriendin ook, want rationeel begrijpen ze allemaal dat je daar niet aan moet beginnen.

Maar Tom en Mare beginnen er wel aan en krijgen een verhouding. Tom wordt verliefd en Mare krijgt het kind dat ze wilde. Plotseling is de bewust kinderloze man vader en hij bedenkt dat de beslissing om geen kinderen te hebben voornamelijk was gebaseerd op de carrièrewens van zijn vrouw.

Wanneer Ellen erachter komt dat haar man en haar vriendin samen een kind hebben, beseft ze dat zij dat nooit meer met haar man kan hebben. Dat besef is uitermate wrang. De pijn treft haar in haar hart, en opeens weet ze niet meer of ze het bewust kinderloze nu haar beslissing was of dat zij dacht dat haar man het niet wilde.

Geen opmerkingen: