08 februari 2008

Chris Rippen - Een enkel woord (2002)

Weinig spanning in seniorencentrum




(Door Arno Ruitenbeek)

Een enkel woord van Chris Rippen is het tastbare bewijs dat het een schier onmogelijke opgave is om een spannend boek te schrijven over hoog bejaarde mensen in een (jakkes) zorginstelling. Omdat de naam van de auteur stond voor kwaliteit van eigen bodem, begon ik er aan. Ik had beter moeten luisteren naar de interne alarmbellen die afgingen door de aanduiding voorop: 'literaire thriller'.

Mooi schrijven kan hij, Chris Rippen. De 61-jarige, in Haarlem geboren neerlandicus won mede daardoor al met zijn tweede boek Playback de Gouden Strop 1992. Het verhaal, over de moord op een tv-producent die destijds heel veel op de rijzende ster Joop van den Ende leek, was boeiend en dat gold in gelijke mate voor Met de grond gelijk (1993) waarin de brandend actuele milieucriminaliteit de boventoon voerde.

Met Baltische connectie (1999) zette taaldocent Rippen, inmiddels een van de voormannen van het Genootschap Nederlandstalige Misdaadauteurs (GNM), de lijn door. Even herkenbaar als de vorige, want spelend in een periode dat een écht baggerbedrijf ontstaan uit de resten van een voormalige Oost-Duitse staatskolos de zandopspuiting van de Nederlandse stranden mocht doen (in plaats van de grote, vaderlandse firma's).

Een enkel woord is, als we dat literaire even vergeten, een poging om net als René Appel een psychologische thriller te schrijven. Appel is echter de enige Nederlandse auteur die in de kleine ruimte (of dat nu de verwikkelingen in en rond een rijschool, een kraakpand of een domineesgezin zijn) kan spelen, zonder dat de spanning zienderogen afneemt.

Rippens sprookje dat onafwendbaar een nachtmerrie wordt, blijft steken in de beste bedoelingen. Eline Marchand gaat op 78-jarige leeftijd naar seniorencentrum De Groene Vallei. Ze maakt nieuwe vrienden, vermaakt zich opperbest en wordt zelfs een beetje verliefd. De idylle brokkelt snel af. Ze ontvangt boosaardige e-mail, haar 'vriend' sterft en zelf maakt ze een smak.

Nou en?

Dat, dus.

Chris Rippen - Een enkel woord; uitgever De Geus, 18,90 euro.

Deze recensie werd eerder gepubliceerd in oktober 2002

Geen opmerkingen: