28 mei 2008

Sterrenregen (nieuws, 2008)

DE CRITICI VAN VN ZIJN TEVREDEN


Ieder jaar rond eind mei ontstaat er onder thrillerliefhebbers enige beroering en is er sprake van lichte nervositeit. De VN Detective & Thrillergids komt eraan. Er staan interviews in en achtergrondverhalen, maar de meeste aandacht gaat toch uit naar de waardering van de thrillers door VN's recensenten. En ook ieder jaar is er commotie, verbazing en soms ook verontwaardiging over de toekenning van het aantal sterren aan spannende boeken.

Een vijftiental critici besprak voor deze 29e editie van de Vrij Nederland Detective & Thrillergids 595 boeken. Voor wie er weinig trek in heeft om uit te vlooien wie er allemaal vijf sterren hebben gekregen, maakte Boekblad een overzichtelijk bericht. In de gids hebben negen thrillers vijf sterren oftewel de kwalificatie ‘uitzonderlijk goed' gekregen, onder wie een Belg, Bavo Dhooge met Stand-In (Kramat). Vier Nederlandse en twee Vlaamse boeken kregen 4 sterren.

'Stand-In' kreeg als enige oorspronkelijk Nederlandstalige werk van Vrij Nederland 5 sterren. 'Vindingrijk, origineel, spannend, goed geschreven: Stand-In heeft het allemaal', juicht Erik de Vries in de recensie.

De Boekerij is de enige uitgeverij met twee boeken die 5 sterren hebben gekregen: 'Houvast' van Harlan Coben en 'De ontvoering' van Mark Gimenez. De zes andere 'winnaars' zijn: 'Chaos in New Orleans' van James Lee Burke (Verbum), Tom Cains 'De accident man' (The House of Books), William Lashner met 'De verliezers' (A.W. Bruna), 'De verdachte' van John Lescroart (Van Holkema & Warendorf), Anders Roslund & Börge Hellström (De Geus) met 'De uitlevering' en C.J. Samsom met 'Winter in Madrid' bij De Fontein.

Vorig jaar kregen Roslund & Hellström ook al 5 sterren, toen voor hun boek 'Kluis 21' (De Geus). 'Chaos in New Orleans' is het eerste boek dat werd uitgebracht door binnen de nieuwe imprint Verbum Crime dat in februari van start ging. Maar waar vorig jaar slechts één oorspronkelijk Nederlandstalige thriller werd onderscheiden met 4 sterren ('zeer goed'), zijn dat er nu liefst zes: twee Vlamingen en vier Nederlanders.
'Het niveau van de boeken is goed dit jaar', staat te lezen. Vorig jaar was er een magere oogst: slechts twee boeken met 5 sterren en alleen 'De stille zonde' van Lieneke Dijkzeul kreeg als oorspronkelijk Nederlandstalig werk 4 sterren.

Het geschenk bij de Maand van het Spannende Boek, 'Onbegrepen' van Karin Slaughter, krijgt 3 sterren: 'best spannend, maar vooral bijzonder vermakelijk'. Dit jaar heeft Vrij Nederland voor het eerst ook een beoordeling opgenomen van de spannendste tv-series. 5 van de 24 series krijgen 5 sterren.

De volgende oorspronkelijk Nederlandstalige boeken kregen 4 sterren:
- Patrick Bernauw - 'Nostradamus in Orval' (Manteau)
- Patrick de Bruyn - 'Passie' (Manteau)
- Eva Maria Staal - 'Probeer het mortuarium' (Nieuw Amsterdam)
- Charles den Tex - 'Cel' (De Geus)
- Felix Thijssen - 'De blauwe nacht' (Sijthoff)
- Simon de Waal - 'Pentito' (Lebowski)

(Bron: Boekblad)

Geen opmerkingen: