21 september 2008

Minister van vermaak (nieuws, 2008)

DE GROENE KANT VAN IAN FLEMING

Ian Fleming, de geestelijk vader van James Bond, liet zijn held hard over 's heren wegen rijden in een stevige Aston Martin. Maar de Britse schrijver had ook een 'groene' kant, blijkt uit een recent ontdekt manuscript. Decennia voordat milieuactivisme modieus werd, sprak Fleming al zijn zorgen uit over de toenemende verkeersdruk. Hij pleitte voor 'park-and-ride'-voorzieningen en een omschakeling naar elektrische motoren.

Flemings artikel, getiteld 'If I Were Prime Minister' ('Als ik premier was'), was geschreven voor het tijdschrift The Spectator in 1959. In het verhaal staat ook een voorstel om het eiland Wight voor de zuidkust van Engeland om te dopen tot een groot louche themapark met casino's en de meest luxueuze bordelen ter wereld.

Kate Grimond, de nicht van Fleming, vond het manuscript toen ze op zoek was naar weinig bekend of nog ongepubliceerd materiaal van de schrijver voor het boek 'Talk of the Devil' dat volgende maand verschijnt bij Queen Anne Press.

Het licht ironische artikel is interessant omdat het wat meer inzicht verschaft in de persoonlijke opvattingen van de schrijver, stelt James Taylor, de curator van de Fleming-expositie in het Imperial War Museum. ,,Dit artikel is de echo van alles wat we weten over Fleming. Aan de ene kant is hij erg traditioneel, aan de andere kant is hij ongelooflijk modern in zijn opvattingen, zeker waar het gaat om seks.''

Fleming pleitte voor een 'minister van vermaak', die zou moeten toezien op een complete hervorming van de 'seks- en gokwetten'. Ook suggereerde hij lagere belastingtarieven, een van overheidswege enthousiaste aanmoediging van emigratie en bonussen voor ondernemingen om de arbeidsethos te bevorderen. Maar ook promootte hij een drastische aanpak van het verkeersprobleem in de grote steden. Fleming maakte zich vooral zorgen om de uitstoot van schadelijke gassen, 'die wij dag en nacht inademen'.

(Bron: Timesonline)

Geen opmerkingen: