03 november 2008

China très noir (nieuws, 2008)

SCHRIJFSTER GOOIT BOEK OP DE BRANDSTAPEL

Thrillerschrijfster Julie O'Yang heeft zondag op de Boekenbeurs in Antwerpen haar misdaadroman 'China Noir' in vlammen doen opgaan. Volgens de schrijfster ging het om een rituele boekverbranding. ,,Vandaag verbrand ik een exemplaar van mijn boek China Noir'', aldus Julie O'Yang. ,,Zie het als een papieren herdenking voor degenen die gestorven zijn voor een vrij en modern China.''

Eerst scheurde ze het omslag van haar boek en gooide het op de vlammen, daarna konden ook omstanders pagina's in het vuur gooien. Onder begeleiding van Chinese muziek ging het boek volledig in de vlammen op.

Julie O'Yang, van Chinese afkomst maar nu in Nederland wonend, ziet de verbranding enerzijds als een sterke symbolische aanklacht tegen de censuur en het huidige politieke regime. Anderzijds had de verbranding van het boek ook een positieve betekenis. In China is het immers nog steeds de gewoonte om papieren voorwerpen te verbranden bij de begrafenis van dierbaren.

'China Noir' is het eerste boek dat Julie O'Yang onder haar eigen naam publiceert. Het is een politieke thriller, waarin actuele thema's, maar ook geschiedenis verwerkt zitten.

(Bron: www.misdaadauteurs.be)

Geen opmerkingen: