19 november 2008

Stieg Larsson - Gerechtigheid (2008)

Stieg Larsson boeit wederom honderden pagina's lang




(Door Fred Monsma)

Met het verschijnen van Gerechtigheid is De Millennium Trilogie van Stieg Larsson compleet. Hoewel, misschien lijkt het maar zo. Immers, de partner van de in 2004 overleden Zweedse auteur, Inge Gabrielsson, heeft laten doorschemeren een manuscript met een vierde deel te bezitten. Ze wil het nu nog niet uitbrengen, omdat op geld beluste familieleden van Larsson dan de opbrengst zouden erven, terwijl de auteur in een (betwist) testament zijn geld nalaat aan een communistische arbeidersbeweging, nu de socialistische partij.

Larssons fans moeten dit wel betreuren, want Gerechtigheid, het derde deel van wat dus een trilogie leek te zijn, bewijst eens te meer welk een geweldige misdaadauteur met zijn overlijden voor ons verloren is gegaan. Niet voor niets zijn in Europa al meer dan zes miljoen boeken van Larsson verkocht. In Nederland rond de 50.000 tegenover zo'n 3 miljoen in Zweden.

Ook na zo'n 1800 pagina's - deel 1 telt 560 bladzijden, deel 2 al 580 - is het bijna niet voor te stellen dat iemand genoeg heeft van de avonturen van dat heerlijke duo, het tegendraadse, anarchistische computergenie Lisbeth Salander en de hard en diep gravende financieel journalist Mikael Blomkvist. Een grotere tegenstelling is er tussen twee hoofdpersonages vermoedelijk niet eerder geweest. Maar dat maakt De Millennium Trilogie tot zo'n bijzonder misdaadverhaal.

Alle losse lijntjes worden in Gerechtigheid uitgewerkt, het is weer adembenemend spannend, de dialogen zijn ijzersterk, het plot zo meeslepend als maar enigszins mogelijk is en de vele personen die in het verhaal figureren zijn levensecht. Met een zucht van teleurstelling moet de misdaadroman worden dichtgeslagen na 651 bladzijden. Hoewel, wellicht is er toch licht aan het einde van de tunnel.

Stieg Larsson - Gerechtigheid (De Millennium Trilogie-3). Vertaling Tineke Jorissen-Wedzinga. Uitgeverij Signatuur, 651 pag.

Bron: Brabants Dagblad

Geen opmerkingen: