15 november 2008

Wordt verwacht 67 (nieuws, 2008)

ANTHOS LIJFT TESS FRANKE IN

Een opmerkelijke transfer in thrillerland: Tess Franke, auteur van 'De inwijding' (2006) en 'De beproeving' (2008), verhuist van uitgeverij De Geus naar uitgeverij Anthos. De laatste brengt in mei 2009 haar derde thriller 'De bezieling' op de markt, meldt de aanbiedingsbrochure van Anthos.

Tess Franke is het pseudoniem van een in 1970 geboren juriste die samen met haar man en twee dochters enkele jaren geleden uit Amsterdam vluchtte vanwege doodsbedreigingen aan het adres van haar man, eveneens een strafpleiter. Franke woont met haar gezin in Florida.

Nog iets opmerkelijks: in de folder van Anthos staat wervende teksten van Charles den Tex, auteur bij De Geus, over Tess Franke. Die aanprijzingen (o.a. 'Het wachten was op een thrillerschrijver die een overtuigend personage neer kan zetten' en 'waanzinnig soepele stijl') zijn letterlijk overgenomen uit een interview dat Den Tex in maart van dit jaar met zijn toenmalige De Geus-collega hield. Het interview stond lange tijd op de site van uitgeverij De Geus, maar Anthos verzuimde de bron te melden.

Misschien dat Femke Wolzak, de heldin van Franke, dit zaakje tot op de bodem kan uitzoeken. Maar eerst moet de ambitieuze juriste zich over een andere kwestie buigen. Zij staat de Marokkaanse halal slager Moustafa D. bij in een moordzaak. De verdachte is brandschoon, maar de zaak dreigt uit de hand te lopen wanneer dé nationale misdaadjournalist Bas P. Verhoef via zijn tv-show de publieke opinie probeert te beïnvloeden. Wolzaks cliënt wordt tot staatsvijand nummer één uitgeroepen. De advocate ziet zich genoodzaakt niet alleen haar cliënt te verdedigen, maar ook zichzelf, tegenover iedereen, zelfs tegenover haar familie en vriendinnen.

VERBOUWING

Is er nog iets nieuws te melden over Saskia Noort? Nee, niet veel. Anthos wil slechts kwijt dat haar nieuwe, vierde thriller 'De verbouwing' gaat heten. In februari 2009 moet de thriller hoog opgestapeld in de winkels liggen, een kleine drie jaar na de verschijning van haar bestseller 'Nieuwe buren'.

WRAAK

Critici spraken er schande van: een thriller op de longlist van de prestigieuze Man Booker Prize, de moeder aller literatuurprijzen. Toch gebeurde dat deze zomer met 'Kind 44', het debuut van de Britse scenarioschrijver Tom Rob Smith, die kort daarvoor de Ian Fleming Steel Dagger in de wacht had gesleept. Smiths boek was de eerste thriller die op de longlist van de Booker Prize terecht kwam. De keuze voor Smith veroorzaakte heel wat rumoer. ,,Ik kan geen waardering opbrengen voor een jury die besluit om een boek als Child 44 te selecteren, een goed geschreven boek vol vaart maar ook niet meer dan dat'', fulmineerde Jamie Byng van uitgeverij Canongate op een internetforum over de Booker Prize. Overigens haalde Smiths thriller niet de shortlist voor de prijs die uiteindelijk werd gewonnen door Aravind Adiga met 'The White Tiger'.

In maart 2009 brengt Anthos Smiths tweede thriller 'Kolyma' uit. Evenals 'Kind 44' speelt 'Kolyma' zich af in de Sovjet-Unie. Het is 1956, Stalin is dood. Alles raakt in een stroomversnelling als een geheim manifest, opgesteld door Stalins opvolger Chroesjtsjov, algemeen verspreid wordt. Er zal veel veranderen in de Sovjet-Unie, is de belofte. Niet iedereen is echter in staat om de dingen die gebeurd zijn onder de tirannie van Stalin te vergeven of te vergeten. Er zijn krachten aan het werk die op een verschrikkelijke wraak uit zijn.

Ook Leo Demidov, voormalig officier van de geheime dienst, wordt geconfronteerd met verontrustende ontwikkelingen. De twee meisjes die zijn vrouw Raisa en hij hebben geadopteerd, hebben hem zijn betrokkenheid bij de moord op hun ouders nooit vergeven. En ze staan daarin niet alleen.

Andere nieuwe titels:

Ingrid Black - 'Nachtdienst' (maart 2009)
Inger Frimansson - 'Mannen met een groot hart' (maart 2009)
Asa Larsson - 'De woede voorbij' (april 2009)

Geen opmerkingen: