23 december 2008

Vrij toegankelijk (nieuws, 2008)

BOEKEN NU VINDBAAR OP INTERNET

Boeken die sinds eind jaren zestig in Nederland zijn verschenen, zijn sinds maandag 22 december te vinden via internet. Het Centraal Boekhuis, de grootste distributeur van boeken in Nederland, heeft daarvoor zijn databank met ISBN-titels opengesteld.

,,Het scheppend werk van schrijvers en dichters is eindelijk vindbaar op een centrale plaats die voor iedereen vrij toegankelijk is'', aldus een woordvoerster van de stichting Auteursdomein. Via de website www.isbnbank.nl zijn nu honderdduizenden titels zichtbaar. Iedereen kan boeken zoeken op bijvoorbeeld auteur, uitgever of onderwerp.
Nederland had volgens de stichting bijna vijftig jaar lang geen centrale vindplaats voor boeken. De functie was de laatste jaren grotendeels overgenomen door de boekverkoper Bol.com.

De stichting Auteursdomein drong er lang op aan bij het Centraal Boekhuis de ISBN-registraties zichtbaar te maken voor de consument. De distributeur beheert de ISBN-databank met informatie over Nederlandse boeken. Auteursdomein heeft hierover in februari 2007 een klacht ingediend bij de NMa. Auteursdomein, een printing on demand-uitgeverij, stelde dat het Centraal Boekhuis en Bureau ISBN misbruik maakten van hun economische machtspositie, omdat het register niet toegankelijk was voor particulieren.

De NMa vond in eerste instantie dat het publiek belang er niet bij gediend zou zijn als het register openbaar gemaakt zou worden. Auteursdomein ging daartegen in beroep, maar Centraal Boekhuis-directeur Hans Willem Cortenraad kondigde in een interview met Boekblad in mei al aan dat het register dit jaar nog open zou gaan.

(Bron: Boekblad)

Geen opmerkingen: