22 september 2009

Ian Rankin - De kunstroof (2009)

Er is leven na Rebus




(Door Fred Monsma)

De nieuwste 'Ian Rankin' is een thriller die er mag wezen. Een origineel misdaadverhaal, meeslepend, boeiende hoofdrolspelers en als Edinburgh als decor.

Er zijn diverse hoofdrolspelers in De kunstroof': de - door verkoop van zijn computerbedrijf stinkend rijke - kunstverzamelaar Mike McKenzie, zijn bij een bank werkende vriend Allan Cruikshank en kunstprofessor Robert Gissing. Ze beramen gezamenlijk de diefstal van een aantal schilderijen uit het depot van de National Gallery of Scotland.

Bij de gewaagde overval krijgt het trio hulp van de Edinburghse maffiabaas Chib Calloway, die wat extra mankracht en wapens levert. Om met de diefstal weg te komen, laten de dieven in spe de te stelen schilderijen namaken door een student aan de kunstacademie. Ze willen de originelen in het depot vervangen door deze versies. En laten na de overval het busje dat ze gebruikt hebben bij de roof achter op de openbare weg met daarin die vervalsingen. Hopend dat de autoriteiten veronderstellen dat dit de echte kunstwerken zijn. Alles lijkt voorbeeldig te verlopen, maar dan gooit een derde partij roet in het eten.

Er is dus leven na Rebus. Aan de overkant van de Noordzee lezen de fans reeds The Complaints, in Nederland moeten we het doen met de vertaling van Open Doors: De kunstroof.

Kan de grote schare fans van Ian Rankin zich nu niet meer laven aan de avonturen van hún Edinburghse inspecteur John Rebus? Nee, in november verschijnt bij ons nog wel Valstrik, de laatste politieroman rond Rebus van Rankin. Met het geschenk van de Maand van het Spannende boek (editie 2006) en het vorige maand voor 2,50 euro verschenen De dood is niet het einde komt de Rebus-productie daarmee op 21 boeken.

Ian Rankin - De kunstroof. Vertaling: Carla Hazewindus. Uitgeverij Luitingh, 336 pag.

(Bron: Brabants Dagblad)

Geen opmerkingen: