25 maart 2010

Wordt verwacht 176 (nieuws, 2010)

VAN DE CITY NAAR HET IJSLANDSE VULKAANLANDSCHAP

Ex-bankier Michael Ridpath scoorde in de jaren negentig een reeks bestsellers met financiële thrillers. Nu gooit het met zijn nieuwe thriller 'Waar de schimmen zijn', dat in mei 2010 verschijnt bij uitgeverij De Fontein, over een geheel andere boeg. In zijn boek komt zelfs Tolkien om de hoek kijken.

In het onherbergzame vulkanische landschap van IJsland waart een gerucht rond over de verkoop van een eeuwenoud verloren gewaand manuscript, dat een saga bevat over een ring met ongekende krachten. Het manuscript, dat 800 jaar lang verborgen gehouden is door een IJslandse familie, is in de jaren dertig onder ogen gekomen van de schrijver J.R.R. Tolkien, die de saga gebruikte als uitgangspunt voor zijn vermaarde 'In de ban van de ring'-cyclus. Een manuscript dat voor Tolkien-adepten van onschatbare waarde is.

Rechercheur Magnus Jonson moet de Verenigde Staten verlaten omdat een drugskartel het op zijn leven gemunt heeft. Hij wordt tijdelijk overgeplaatst naar zijn geboorteland IJsland om de politie daar te ondersteunen met zijn expertise. Hij heeft echter ook zijn persoonlijke redenen om na twintig jaar terug te keren: hij gaat op zoek naar de moordenaar van zijn vadder.

Maar dan zijn er opeens aanwijzingen dat de ring uit de saga daadwerkelijk bestaat en ergens op IJsland verborgen ligt, en blijkt het antieke manuscript opeens waardevol genoeg... om voor te doden.

De Brit Michael Ridpath (1961) studeerde in Oxford en werkte enige tijd als financieel specialist en obligatiemakelaar in de Londense City. Zijn eerste - financiële - thriller 'Uit kille berekening' verscheen in 1995 en verkocht al snel in 31 landen meer dan anderhalf miljoen exemplaren. Daarna volgde nog een zevental thrillers die zich in de bankwereld afspeelden. Met 'Waar de schimmen zijn schreef' hij het eerste boek in een thrillertrilogie over rechercheur Magnus Jonson.

IN EEN HIPPE BAR

Er bestaat zoiets als 'de literaire thriller', maar je hebt ook nog 'de betere literaire thriller'. Die constatering is niet van De Spanningsblog, maar van uitgeverij De Kern die de laatste omschrijving van toepassing verklaart op 'Onder de huid' van de Britse Lucie Whitehouse. Deze 'betere literaire thriller' wordt in september 2010 op de markt gebracht.

Op een warme zomeravond ontmoet Kate in een hippe bar in Soho de charmante en rijke Richard. Kate is toe aan wat actie in haar leven en na een nacht vol passie beginnen Kate en Richard aan een heftige relatie.

Nu, anderhalf jaar later, is Kate vastbesloten om Richard voor altijd te vergeten. Ze is Londen ontvlucht en verblijft in een kustwachtershuisje op Isle of Wight. Maar in de wintermaanden is het eiland koud en onbarmhartig, en de eilanders staan sceptisch tegenover buitenstaanders. Kate vindt maar weinig afleiding van haar angstige herinneringen. Tot ze in de krant een bericht leest over de verdrinking van Alice Frewin, een vrouw die ze de daarvoor, nerveus rokend, ontmoet heeft.

Terwijl Kate steeds meer betrokken raakt bij Alice' verleden, blijft de dreigende schaduw van Richard haar achtervolgen. Hij weet niet waar ze is, maar Richard is er de man niet naar om haar zomaar te laten gaan.

Lucie Whitehouse werd in 1975 geboren in de Cotswolds, groeide op in de omgeving van Stratford-upon-Avon en woont nu afwisselend in Londen en New York. Ze studeerde Klassieke talen in Oxford. Voordat ze zich fulltime aan het schrijven wijdde, was ze literair agent. Eerder verscheen haar debuut 'Het huis bij nacht', waarvoor ze naar eigen zeggen de inspiratie haalde uit haar liefde voor het typische Engelse landschap.

Andere nieuwe titels:

Jilliane Hoffman - 'Doodsangst' (augustus 2010, De Fontein). Inspecteur Bobby Dees weet hoe het voelt om een kind te verliezen. Als de 13-jarige Lainey na Halloween niet thuiskomt, wordt Dees opgeroepen om haar te zoeken. Hij komt op het spoor van een kinderpornonetwerk.
Carol O'Connell - 'De thuiskomst' (augustus 2010, De Fontein). Twee broers gaan samen het bos in, maar slechts een komt er terug. Twintig jaar later komt de ander weer thuis - bot voor bot.
Karen Rose - 'Moord voor mij' (mei 2010, De Fontein). Er zijn al vijf meisjes vermoord. Eén meisje weet te ontsnappen en kan als enige getuigen tegen de daders. Maar iemand doet er alles aan om haar het zwijgen op te leggen.
Jim Kelly - 'De dood droeg een vlammenkleed' (mei 2010, De Fontein). Na Kelly's 'De dood ging in wit gekleed' nu een ander 'kleed'. In september 1992 verdwijnt de 15-jarige Norma Jean. Exact achttien jaar later wordt het lichaam van haar tweelingbroer uit een verbrandingsoven gehaald.
Andrew Gross - 'Dodelijke gok' (juni 2010, De Fontein). Bij een schietpartij in een villawijk in Greenwicht, Connecticut, komt een omstander om het leven. Het heeft er alle schijn van dat het een afrekening in het criminele circuit betreft. Rechercheur Ty Hauck wordt op de zaak gezet en komt op het spoor van een grootscheepse gokzwendel.
Steve Berry - 'Het geheim van de kathedraal' (mei 2010, De Fontein). Over zijn vaders dood weet Cotton Malone alleen dat hij omgekomen is bij een ramp met een onderzeeër. Als hij op zoek gaat naar de ware toedracht ontdekt hij dat het gaat om een nucleaire onderzeeër dat vermist was geraakt op een geheime Antarctische missie.
Kathryn Fox - 'Bloedband' (juni 2010, De Kern). De 14-jarige Sophie Goodwin wordt voor haar huis op straat gevonden. Ze heeft ernstige steekwonden. In huis ligt haar oudere zus: gemarteld, verkracht en vermoord. Forensisch arts Anya Crichton onderzoekt het bewijsmateriaal.

Geen opmerkingen: