26 januari 2011

CEAS zegt nee (nieuws, 2011)

GEEN HEROPENING MOORDZAAK UIT 'HET RIJK VAN DE BOK'

Het boek 'Het rijk van de bok' van Jacob Vis uit 2007 over de gewelddadige dood van Pim Overzier leidde weliswaar tot een tweede reconstructie in deze moordzaak, maar een heropening van de strafzaak zit er niet in. Tenminste, niet als het aan de Commissie Evaluatie Afgesloten Strafzaken (CEAS) ligt. Volgens de commissie is er in de strafzaak tegen Henk H. geen sprake geweest van fouten in de opsporing, vervolging en de presentatie van het bewijs aan de rechter. Ook zijn er geen nieuwe feiten en omstandigheden boven water gekomen.

H. werd in 2004 door het gerechtshof in Arnhem veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf voor de moord op de 37-jarige Overzier uit Apeldoorn. Het College van procureurs-generaal van het Openbaar Ministerie neemt de conclusie van de Commissie over. Het rapport is aangeboden bij de procureur-generaal van de Hoge Raad.

H. moest in december 2008 onder toeziend oog van justitie het gevecht aangaan met een aanzienlijk zwaardere en sterkere man. In Sportcentrum Papendal bij Arnhem werd gekeken of H. in staat was om een tegenstander, die twintig centimeter langer is en vijftien kilo zwaarder, uit te schakelen.

Om de reconstructie was verzocht door advocaat Geert-Jan Knoops, die een herzieningsverzoek voorbereidt in de zaak-Overzier. De raadsman heeft twijfels over het bewijs op basis waarvan H. destijds is veroordeeld. Hij meent dat de tengere H. nooit een veel zwaardere man kan hebben overmeesterd en gewurgd.

Eerder werd al een reconstructie uitgevoerd in het Reve-Abbertbos, waar het levenloze lichaam van Overzier in maart 2002 is gevonden. Toen werd gekeken of H. zijn slachtoffer zonder hulp wel negentig meter van de auto naar een graf in het bos had kunnen dragen, zoals justitie beweerde. Bij de proef lukte dat zelfs een getrainde politieman niet. Volgens prof. Backx, hoogleraar sportfysiologie en een expert bij de test, kan H. nooit hebben uitgevoerd waarvan hij werd beticht.

De zaak werd aan het rollen gebracht door misdaadschrijver Jacob Vis. In zijn boek 'Het rijk van de bok' stelde hij vast dat het politiedossier op onderdelen niet klopte en dat er weinig deugde van het onderzoek.

Pim Overzier (37) verdween in december 2001. Zijn stoffelijk overschot werd
begin 2002 gevonden in een geïmproviseerd graf in de bossen bij Dronten. Henk H. uit Bennekom die altijd heeft ontkend, zou het slachtoffer mogelijk levend hebben begraven. Volgens justitie vermoordde Henk H. Overzier, omdat hij hem verdacht van een afspraakje met zijn vriendin. Hij zou Overzier in de val hebben gelokt met een 'blind date'.

Wetenschapsfilosoof Ton Derksen heeft de zaak-Overzier bij de CEAS aangedragen. Hij schreef over de zaak in zijn boek 'Het OM in de fout'. Mede-indieners waren rechtspsycholoog Peter van Koppen en Jacob Vis. Derksen schreef eerder een boek dat in sterke mate bijdroeg aan de uiteindelijke vrijspraak van de voormalige Haagse verpleegster Lucia de Berk. De teleurstellende uitkomsten van het CEAS-onderzoek zijn voor advocaat Knoops geen reden af te zien van een gang naar de Hoge Raad, teneinde de zaak herzien te krijgen, zo liet hij weten.

Geen opmerkingen: