19 maart 2011

Wordt verwacht 231 (nieuws, 2011)

BRAM DEHOUCK MIJDT 'LITERAIRE THRILLER'

Bram Dehouck, de winnaar van de Gouden Strop 2010 met 'De minzame moordenaar', houdt er bijzondere opvattingen op na over de term 'literaire thriller'. In een interview met De Spanningsblog. ,,De term 'literaire thriller' heeft bij thrillers blijkbaar dezelfde reputatie als de term 'paaldanseres' bij danseressen. Jammer, want ik blijf het een mooie benaming vinden voor een waardevol subgenre.''

In een eerder interview op deze site zei hij: ,,'Literair' wordt haast onvermijdelijk geassocieerd met 'elitair', maar ik houd niet van elitair. Literatuur hoeft helemaal niet elitair te zijn, integendeel. Ik heb een bloedhekel aan 'eliterair' gedoe. Ik vind het jammer dat de term 'literaire thriller' verbrand is, en daarom lijkt het me best dat de term voor eens en voor altijd van boekflappen wordt gebannen. Al was het maar omdat goede boeken soms niet gelezen worden net omdat ze dat etiket krijgen.''

Op zijn eigen blog schreef Dehouck eerder dit jaar dat zijn boek overigens wel een literaire thriller wordt. ,,Maar zal die term ook op de cover prijken? Dat lijkt geen goed idee.''

En Dehouck heeft woord gehouden. Op de cover van zijn tweede spannende roman ontbreekt het gewraakte etiket. Maar veel moeite heeft hij niet hoeven doen om dat gedaan te krijgen bij zijn nieuwe uitgeverij De Geus, waarvoor hij Van Halewyck verliet. De Geus plaatst nooit 'literaire thriller' op de cover, slechts het predicaat 'spanning'. En zo hoort het ook.

De cover van zijn in mei 2011 te verschijnen thriller 'Een zomer zonder slaap' toont ook geen paaldanseres, laat staan een roodharige vrouw. We zien een blondine met de fiets aan de hand een landweg aflopen. 'Alex van Warmerdam meets Quentin Tarantino', belooft De Geus over Dehoucks nieuwe roman. Overdrijven is ook een vak...

'Een zomer zonder slaap' vertelt over Blaashoek, een vredig dorp, waar de seizoenen vloeiend in elkaar overgaan en de mensen in saamhorigheid bij elkaar wonen. Waaien doet het er wel en daarom worden er grote windmolens geplaatst. De energieopwekkers worden verwelkomd met een groot feest en aanvankelijk lijken ze ook alleen maar voordelen op te leveren.

Totdat slager Herman Bracke de slaap niet meer kan vatten door een geluid, een irritante brom die alleen hij hoort en die afkomstig is van de molens. Zijn slapeloosheid verergert en veroorzaakt een serie gebeurtenissen die bijna alle inwoners van Blaashoek kapotmaken. Achter het leven van alledag blijken heftige emoties schuil te gaan.

Andere nieuwe titels:

Jerker Virdborg - 'Dag zonder einde' (juli 2011). Op een zinderend hete zomerdag bereikt een onbekende man met zijn boot het eiland Trinisla, nabij de Zweedse kust. Zusjes Lina en Anne komen in contact met deze man en stuiten op onverklaarbare zaken.
Arne Dahl - 'Requiem' (augustus 2011). Het is maart 2003 en de oorlog in Irak breekt uit. De speciale eenheid van de rijksrecherche voor geweldsdelicten van internationale aard staat voor een raadsel: iets klopt er niet aan een gijzelingsdrama in een Stockholmse bank, maar wat?
Maria Ernestam - 'Nooit zonder jou' (juni 2011). Na de plotselinge dood van haar man trekt fotografe Inga Rasmundsen zich terug in het vakantiehuisje van haar familie. Daar stuit ze op een oude brief, geschreven in Kenia in 1916, en op krantenknipsels over een grote zeeslag in de Eerste Wereldoorlog. Algauw is ze een familiegeheim op het spoor.
Aad van den Heuvel - 'De vuile bom' (september 2011). Het is 2008. Luitenant Leo Vos, op missie in Uruzgan, heeft nog enkele weken voor de boeg. Daarna zal hij terugkeren naar Nederland en uit het leger stappen. Maar het loopt anders dan gepland.
Fred Vargas - 'Vervloekt' (juni 2011). Nadere informatie ontbreekt vooralsnog.

Geen opmerkingen: