04 juli 2011

Maffia en loverboys (nieuws, 2011)

OMZETSTIJGING IN MAAND VAN HET SPANNENDE BOEK

De 23ste editie van Juni - Maand van het Spannende Boek heeft voor positieve omzetcijfers gezorgd in de boekhandel. Dat meldt de Stichting CPNB.

Uit onderzoek van GfK Retail & Technology blijkt dat de boekhandel 6,6% meer omzet aan Nederlandstalige boeken heeft gehaald dan vorig jaar. In verkochte aantallen is er sprake van een stijging van 6,2%, volgens de CPNB een lichtpunt als we naar de ontwikkeling van de omzet in 2011 kijken. Ook bij de openbare bibliotheek blijft het spannende boek de uitleenranglijsten aanvoeren.

Het marktaandeel van spannende boeken lag dit jaar rond de 10 procent van de totale in Nederland behaalde algemene boekenomzet (fictie, non-fictie en kinderboeken). Aan het begin van de actiemaand schoot dit percentage omhoog naar 17%. Het best verkochte spannende boek tijdens de maand was 'Blauwe Maandag' van Nicci French. De Bestseller 60 bevatte gedurende de maand 50% spannende boeken. Bij de openbare bibliotheek was dit beeld niet anders. Ook hier was het spannende boek de hoofdmoot van de uitleningen. Boekhandels die niet deelnemen aan de campagne blijken beduidend minder omzet te hebben behaald, meldt de CPNB.

Andere bestsellers waren 'Bella Italia' van Suzanne Vermeer, pseudoniem van de in juni overleden Paul Goeken, David Baldacci's 'De zesde man' en 'Dossier 64' van Jussi Adler-Olsen. Het tegenvallende geschenkboek 'Versluiering' van het Italiaanse duo Monaldi & Sorti werd in een oplage van 846.000 exemplaren over het land verspreid; daarnaast werd het e-book zo'n 10.000 keer gedownload. Hun boek 'Imprimatur' (2002) kwam opnieuw binnen in de top 60. 'Stille getuigen. Sporen van misdaad in 25 verhalen' heeft de gehele maand in de bovenste helft van de Bestseller 60 gestaan, met #20 als hoogste positie. Deze maand maakt de CPNB bekend welke auteur het geschenkboek voor de maand van het Spannend Boek 2012 zal schrijven.

De afgelopen drie jaar verschenen er jaarlijks zo'n 250 Nederlandstalige misdaadromans. In totaal zijn er ongeveer 450 Nederlandstalige misdaadauteurs, onder wie zo'n 100 Vlamingen. 65% van de auteurs is man en 35% vrouw. Zij schreven de laatste 10 jaar circa 2000 spannende boeken. Trends: meer en meer vrouwelijke rechercheurs, meer Amsterdamse misdaadromans, loverboys, grote criminaliteit (maffia) en meer psychologische thrillers.

(Bron: Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs)

Geen opmerkingen: