02 december 2011

Plaat van de maand (20)

De Spanningsblog besteedt met recensies, interviews en nieuws voornamelijk aandacht aan de hedendaagse thriller en de auteurs daarvan: Marion Pauw, Esther Verhoef, Robert Harris, Patricia Cornwell, noem maar op. De vroege Nederlandse misdaadroman is op deze site een ondergeschoven kindje. Maar verzamelaar Wim van Eyle biedt uitkomst. Uit zijn rijke collectie richt Van Eyle eens per maand de schijnwerper op het werk van een - soms vergeten - Nederlandse misdaadschrijver uit vroeger tijden. Vandaag de twintigste aflevering uit de serie Plaat van de maand. Over Pim Hofdorp, schrijver van topografische politieromans.

WARME BROODJES IN DEN HAAG

(Door Wim van Eyle)

Wilhelm Gustave Kierdorff (geboren 4 februrari 1912) hanteerde als auteur het pseudoniem Pim Hofdorp en een enkele keer schreef hij onder de naam Will Geerlink en Will Wanting.

De boeken die Pim Hofdorp schreef waren topografische misdaadromans die zich voor het merendeel in Den Haag afspeelden. Voordat het zover was werkte journalist Kierdorff gedurende negen jaar (1930-1939) bij de Javabode en Anela (het Indonesische ANP). Terug in Nederland werd hij
voorlichtingsambtenaar bij de Nederlandse Emigratiedienst.

Na dat een tijdje gedaan te hebben werkte hij bij Overheidstoerisme als reisleider en gidsontwerper. Op een gegeven moment begon hij voor zichzelf met het Haags Public Relationsbureau. Hij leerde uitgever Hoeve kennen en vertaalde enige boeken van de auteur Robert van Gulik die ook bij Hoeve zat.

In zijn schooltijd schreef hij al in de schoolkrant en hij begon zich meer en meer in de geschiedenis van Den Haag te interesseren en legde een heel historisch archief aan. Dat archief zou een belangrijke rol spelen in zijn boeken. Hij schreef de Geschiedenis van het Statenkwartier en Ommelanden en in 1959 startte zijn politieromanserie (de Haagse mysterie-reeks) met commissaris Albert Aremberg en hoofdinspecteur
Enters in de hoofdrol.

Hij was altijd al een liefhebber van Simenons Maigret geweest en hij leerde ook het werk van Léo Malet kennen die het boek 'Les nouveaux mystères de Paris' schreef. Ieder verhaal speelde zich af in een ander arrondissement van Parijs en dat leek Kierdorff wel wat. En zo kwam hij tot een hele serie boeken die zich in bepaalde wijken en buurten van Den Haag afspeelden (kleine uitstapjes naar Delft, Voorschoten en Gouda daargelaten).

Iedere buurt die in een van zijn boeken voorkwam, verkende Hofdorp van tevoren uitgebreid op de fiets. In zijn teksten ging hij zeer uitgebreid op allerlei huizen, straten en pleinen in, hij ging zelfs zover dat in het boek een plattegrond van de buurt was opgenomen.

Voor de bewoners van de betreffende buurt was het prachtig. Die herkenden de snackbar, de groentewinkel, het postagentschap etc. en bedachten er meteen de mensen bij die daar werkten. Dat deed Hofdorp niet, de personen en de misdaden waren fictie, maar de rest stond er echt (alhoewel er nu veel van afgebroken is). Met name over Scheveningen schreef hij graag.

Verkochten zijn boeken in Den Haag als warme broodjes, buiten Den Haag liep het niet zo'n storm en dat kwam door het feit dat Hofdorp zelf door
zijn precieze beschrijvingen en historische achtergronden het tempo grondig uit zijn romans haalde.

De boeken hebben in de regel wel een goede plot, maar zijn verder zo traag als stroop op een cocosmatten. Toch werd het een rij met negentien titels Hofdorp), 1 Geerlink en 1 Wanting plus nog een bijdrage in de pocket Dubbel M in 1965.

Bijzonder was dat uitgever Hoeve alle covers in het geel uitwerkte (dacht hij aan de gele successen van Bruna?). Eind van de jaren negentig probeerde
eerst de Haagse kantoorboekhandel de Vulpen en later het bedrijf Twinkle Star de Hofdorp-titels opnieuw uit te geven, maar net als bij Van Gulik mislukte het ook hier, na acht titels hield men het voor gezien.

Pim Hofdorp maakte dat niet meer mee want hij stierf op 9 juni 1984. Niet onvermeld mag blijven dat hij enige tijd voorzitter van de Nederlandse
Geoffrey Gill club (genoemd naar de Engelse detective) was.

1. 1959: 'Moord in miniatuur' ('Misdaad in miniatuur') - Hoeve
2. 1960: 'Dodemansbroodjes' - Hoeve
3. 1961: 'Paspoort voor moord' - Hoeve
4. 1962: 'Sambals voor Sweelinck' ('Soesah rond Lucie') - Hoeve
5. 1963: 'Bloed in de branding' - Hoeve
6. 1964: 'Hubertusjacht' - Hoeve
7. 1965: 'Rafels aan de franje' - Hoeve
8. 1965: 'Katastrofe in Kijkduin' - Hoeve
9. 1967: 'Oudejaarsavondmoord' - Hoeve
10. 1968: 'Alarm in de archipel' - Hoeve
11. 1969: 'Vampiers in Valkenbos' - Hoeve
12. 1969: 'Schoten op voorschot' - Hoeve
13. 1970: 'Dwalend door Delft' - Hoeve
14. 1971: 'Gegooi in de glazen' - Hoeve
15. 1972: 'Doe-het-zelf-dood in Duinoord' - Wyt
16. 1972: 'Vreemdeling in Scheveningen' - Wyt
17. 1973: 'Spionnen in Segbroek' - Wyt
18. 1975: 'Holle ogen van de herfst' - Wyt
19. 1980: 'Als de eenden in de hofvijver' - Omniboek

Onder het pseudoniem Will Geerlink
20. 1959: 'Moord bij eb (en andere verhalen)' - van Stockum

Onder het pseudoniem Will Wanting
21. 1959: 'Moord met staatsie' (uitgever onbekend)






(Bronnen: Wim van Eyle, P. van de Linden, Wikipedia)

1 opmerking:

Anoniem zei

Leuk Wim de achtergrondinfo over Pim Hofdorp. Heb onlangs zijn boeken "ontdekt" en ben gelijk aan het verzamelen geslagen, zo geweldig vind ik de boeken. Geïnteresserd in de Haagse Historie kwam ik vanzelf bij deze schrijver uit. Juist die gedetailleerde beschrijvingen in de diverse wijken spreken mij erg aan. Mede door deze boeken kijk ik anders naar Den Haag als ik er rondloop. Den Haag, toch al een prachtige "stad" , heeft daardoor een extra dimensie gekregen. Leuk ook om de plekken na te lopen waar de boeken zich afspelen. 't Gilde zou er zo rondwandelingen van kunnen maken. Hetnis dit jaar 100 jaar geleden dat de schrijver geboren werd.