31 mei 2012

Simone van der Vlugt - De ooggetuige (2012)

Aai nooit een geleidehond



(Door Peter Kuijt)

Voor het schrijven van het geschenkboekje van de Maand van het Spannende Boek, 'De ooggetuige', ging thrillerauteur Simone van der Vlugt te rade bij het revalidatiecentrum Visio Het Loo Erf in Apeldoorn. Ook liet ze zich door de slechtziende Annemiek van Munster inwijden in de wereld van de visueel beperkten. Zo wandelde de schrijver met een simulatiebril op en een taststok in haar hand door de hallen van Amsterdam CS.

De research laat duidelijk zijn sporen na in de novelle die door de boekhandelaar in juni cadeau wordt gedaan. Van der Vlugt geeft knap weer hoe visueel gehandicapten zich staande moeten houden in een wereld die voornamelijk voor de alziende mens is ingericht. En, geeft ze mee, hoe goedbedoeld ook: aai nooit een geleidehond. Dat leidt hem maar af.

Hoofdpersoon in 'De ooggetuige' is de slechtziende Manon Jonker. Haar zicht is enorm beperkt: alsof ze via een toiletrol door een beslagen ruit kijkt. Zij bezoekt een juwelier op een wel heel beroerd moment, op hetzelfde tijdstip dat drie mannen besluiten de juwelier te beroven. Ze overleeft het omdat de daders denken dat ze blind is. Maar er breken voor haar penibele momenten aan als de overvallers ontdekken dat ze toch wat heeft kunnen zien.

In een soepele stijl zonder al te veel poeha loodst Van der Vlugt de lezer in een ijltempo door de 92 pagina's van het geschenkboekje. Ze weet hoe ze de spanning moet opbouwen en laat de adrenaline bij de lezer af en toe flink toenemen. Een wat ervaren thrillerconsument zou de plot al vroegtijdig kunnen ontleden, maar voor lezers die onbekend zijn met Van der Vlugts oeuvre is dit een aardige kennismaking.

Eén aspect in het verhaal komt overigens behoorlijk ongeloofwaardig over. Na de overval wordt Manon Jonker via de achteruitgang van de juwelierswinkel weggevoerd om haar identiteit te beschermen. Maar later weet het tv-nieuws toch te melden dat 'een slechtziende 22-jarige vrouw' een summiere beschrijving van de daders wist te geven. Zulke belangrijke informatie zou de politie uit veiligheidsoverwegingen nooit weggeven.

De oplage van 'De ooggetuige' bedraagt het respectabele aantal van 750.000 exemplaren, exclusief de speciale uitgaven voor slechtzienden en blinden. Maar dat is wel fors minder dan geschenkboekjes uit voorgaande Maanden van het Spannende Boek. De crisis in de boekhandel laat zich zelfs in deze actiemaand gelden.

'De ooggetuige' is een uitgave van de Stichting CPNB. Het boekje wordt in de maand junni door de boekhandel cadeau gedaan aan haar klanten bij besteding van ten minste 12,50 euro aan Nederlandstalige boeken.

Geen opmerkingen: