01 juni 2012

Van grote invloed (nieuws, 2012)

'DE DAG VAN DE JAKHALS' AAN TOP IN CANON MISDAADLITERATUUR

'De dag van de Jakhals' (1971) van de Britse schrijver Frederick Forsyth is door kenners verkozen tot belangrijkste thriller in de geschiedenis van de misdaadliteratuur. De Crimezone Canon van de Misdaadliteratuur werd gisteravond op de Avond van het Spannende Boek bekendgemaakt. In de Canon staan vijftig titels die een grote invloed op de ontwikkeling van het thrillergenre wordt toegeschreven.

De Canon van de Misdaadliteratuur werd voor de eerste keer in Nederland samengesteld op initiatief van thrillersite Crimezone.nl op basis van de stemmen van meer dan dertig thrillerkenners (recensenten, misdaadauteurs, uitgevers en verzamelaars). Op de tweede plaats staat 'De aanklager' ('Presumed Innocent', 1987) van Scott Turow. 'Tien kleine negertjes' ('And Then There Were None', 1939) van Agatha Christie eindigde op de derde plaats.

De hoogste Nederlandstalige vermelding is terug te vinden op plaats 23: 'De macht van meneer Miller' van Charles den Tex uit 2005. In totaal zijn zes Nederlandse boeken in de Canon opgenomen. Naast Den Tex hebben 'Het gouden ei' van Tim Krabbé (plaats 26), 'De zaak Alzheimer' van Jef Geeraerts (30), 'Parels voor Nadra' van Joop van den Broek (37), 'De honden van het verraad' van Tomas Ross (41) en 'Terug naar de kust' van Saskia Noort (49) een vermelding in de lijst.

De Canon top 10

Frederick Forsyth - 'DE DAG VAN DE JAKHALS' (The Day of the Jackal, 1971)
Scott Turow - 'DE AANKLAGER' (Presumed Innocent, 1987)
Agatha Christie - 'TIEN KLEINE NEGERTJES' (And Then There Were None, 1939)
Martin Cruz Smith - 'GORKI PARK' (Gorky Park, 1987)
John Le Carré - 'SPION AAN DE MUUR' (The Spy Who Came in from The Cold, 1963)
Sir Arthur Conan Doyle - 'DE HOND VAN DE BASKERVILLES' (The Hound of the Baskervilles, 1902)
Patricia Highsmith - 'RIPLEY, EEN MAN VAN TALENT' (The Talented Mr. Ripley, 1956)
Ira Levin - 'KUS MIJ EN STERF' (A Kiss Before Dying, 1953)
Mario Puzo - 'DE PEETVADER' (The Godfather, 1969)
Thomas Harris - 'DE SCHREEUW VAN HET LAM' (Silence of the Lambs, 1987)

(Bron: Crimezone)

1 opmerking:

Martin JidW zei

Mooie lijst met een terechte winnaar, denk ik.
Thomas Harris had van mij op de tweede plaats gemogen - als de ultieme seriemoordenaarthriller - maar goed, smaken verschillen.
De enige die ik wel een plaatsje in de top tien had gegund (of die er eigenlijk in had moeten staan) is Raymond Chandler, al was het alleen maar uit respect omdat hij een van de grondleggers van het genre is.