16 april 2013

Wordt verwacht 342 (nieuws, 2013)

VOORSPELLINGEN OVER DE DOOD


Schrijver A.F.Th. van der Heijden verwerkte de dood van zijn zoon, die in mei 2010 op 21-jarige leeftijd bij een verkeersongeluk om het leven kwam, in het boek 'Tonio. Een requiemroman'. De schrijver die in mei geëerd wordt voor zijn hele oeuvre met de P.C. Hooftprijs, won er de Libris Literatuurprijs en de NS Publieksprijs mee.

Ook Mirjam Rotenstreich, Van der Heijdens vrouw en Tonio's moeder, schreef tijdens de rouwperiode om de dood van haar zoon een roman. Het boek heet 'Verloren mensen' en komt in september 2013 uit bij uitgeverij De Geus. De roman wordt door de uitgever omschreven als een 'spannend kat-en-muisspel over de cyclus van het leven'.

Over 'Verloren mensen': Abbi wil na de dood van haar ouders in het reine komen met haar moeizame jeugd en besluit de rust van Zwitserland op te zoeken. Ze huurt een villa in Lugano, een plaats die ze zich uit haar jeugd als gelukkig herinnert.

Haar verhuurder, Philip, doet het voorkomen alsof hij haar al vaker heeft ontmoet. En dat niet alleen: hij doet ook voorspellingen over toekomstige gebeurtenissen in haar leven. Abbi gelooft hem niet, totdat enkele voorspelde gebeurtenissen uitkomen. Als ook duidelijk wordt dat Philip een aanhanger is van Friedrich Nietzsches zus Elisabeth, die een arische staat wilde stichten in Paraguay, moet Abbi maken dat ze wegkomt. Want Philip voorspelde ook haar dood.

Mirjam Rotenstreich (Amsterdam, 1959) is schrijfster van de roman 'Salieristraat No 100' en stelde diverse bloemlezingen en boeken over literatuur samen. Volgens De Geus vormde het schrijven van 'Verloren mensen' een baken in de donkere tijd na Tonio's overlijden.

Andere nieuwe titels:

Håkan Nesser - 'De eenzamen' (mei 2013). Het vierde deel in de serie rond inspecteur Barbarotti. Een wandelaar vindt in een afgrond het levenloze lichaam van een man. Vijfendertig jaar eerder werd op precies dezelfde plek het lichaam van een jonge vrouw aangetroffen. Is er een verband? Ondertussen komt Barbarotti's privéleven op zijn kop te staan en moet hij zijn overeenkomst met Onze Lieve Heer heroverwegen.
Keigo Higashino - 'Redding van een heilige' (mei 2013). Van de auteur van 'De fatale toewijding van verdachte X'. Yoshitaka, die op het punt stond zijn vrouw te verlaten, sterft na het drinken van vergiftigde koffie. Zijn vrouw Ayane was honderden kilometers verderop toen haar man werd vermoord. De inspecteur in Tokio die het onderzoek leidt, is erg van haar gecharmeerd en weigert te geloven dat ze iets met de moord te maken heeft. Om de zaak te kunnen oplossen wordt de hulp ingeroepen van Manabu Yukawa, oftewel professor Galileo.
Fred Vargas - 'Het woeste leger' (juni 2013). 'Er zullen mensen sterven', zegt een vrouw op het hoofdbureau van politie. Ze staat al meer dan een uur in de verzengende hitte en weigert om met iemand anders dan commissaris Adamsberg te speken. Haar dochter heeft een visioen gehad: ze heeft het woeste leger gezien op een bosweg in Normandië. Al sinds de middeleeuwen doen er verhalen de ronde dat misdadigers een akelig einde zullen beleven wanneer het woeste leger hen komt halen. Kort nadat de vrouw Adamsberg heeft gesproken, wordt in het bos een man, berucht om zijn wreedheid, dood aangetroffen.
Arne Dahl - 'Hebzucht' (juni 2013). Tijdens de G9-top in Londen worden twee mensen op beestachtige wijze vermoord. Terwijl het slachtoffer zijn laatste adem uitblaast, fluistert hij geheimzinnig woorden. Vormen deze woorden de sleutel tot een misdaad van ongekende omvang? Korte tijd later wordt in een bos bij Londen een lijk gevonden dat op dezelfde manier is toegetakeld. Wat zijn de motieven van de dader?
Marie Hermanson - 'Hemeldal' (juli 2013). Het Hemeldal ligt in de Zwitserse bergen en is een rustoord voor mensen met psychische aandoeningen. Het is een kalme omgeving met frisse lucht, goed eten en professionele zorg. Zo ziet het er in ieder geval van de buitenkant uit. Een bezoek van Daniel aan zijn tweelingbroer Max, die in het Hemeldal woont, loopt echter uit op een nachtmerrie als hun identiteiten worden verwisseld.
Christoffer Carlsson - 'De jongen die terugkeerde' (augustus 2013). David studeert filosofie in Stockholm, maar is opgegroeid in het dorpje Dalen. Tijdens de zomer keert hij terug naar het platteland en brengt de tijd door in een huis met vijf vrienden die in het dorpje zijn blijven hangen. Ze verdoen hun tijd met eten, drinken, vrijen, praten, lachen en het plegen van inbraken. Het verlaten huis komt vol te staan met gestolen spullen, maar ondertussen begint het dorp onrustig te worden over de inbraken. En dan gaat er tijdens een van de inbraken iets gruwelijk mis.

Geen opmerkingen: