10 januari 2017

Feesten en partijen (nieuws, 2017)

WEER EEN THRILLERFESTIVAL: HET KAN NIET OP IN ENGELAND

Het wil maar niet lukken in Nederland om een festival op te zetten dat gewijd is aan het spannende boek. In het buitenland doen ze niet anders en komen er zelfs nieuwe bij. Volgende maand is in Aberdeen de eerste editie van Granite Noir, dat een vrolijk treffen van Schotse en Scandinavische thrillerschrijvers belooft te worden.

Wie herinnert het zich nog? In het najaar van 2013 zouden drie Nederlandse uitgeverijen in Eindhoven een Thriller Fest. Auteurs als Nicci French, R.J. Ellory en Peter James hadden al toegezegd te zullen komen. Een met reclame beplakte auto reed door Nederland om de thrillerfans er lekker voor te maken.

Twee weken voor de aftrap werd het festijn echter afgelast. Reden was de tegenvallende verkoop van de kaarten die in prijs varieerden van 75 tot 110 euro. Voor dat laatste bedrag kon je meedineren en deelnemen aan een pubquiz. De organisatie meldde dat met de afgelasting het concept Thriller Fest zeker niet ten grave was gedragen. 'Na interne evaluatie bekijken we de mogelijkheden voor een ander tijdstip', beloofde een woordvoerder. Nooit meer iets van gehoord.

Een groots festival waar het spannende boek centraal staat, bestaat niet in Nederland. Of kan kennelijk niet bestaan. Goed, er bestaat sinds een jaar of acht het meerdaagse Nederlands Thrillerfestival in Zoetermeer, maar slechts een uurtje of vier op zondagmiddag wordt vrijgemaakt voor de geschreven thriller, op de andere dagen is er aandacht voor toneel, films en lezingen. De thriller wordt in Nederland niet bepaald gevierd. Sterker nog, de aandacht wordt steeds minder. De Maand van het Spannende Boek is veranderd in Spannende Boeken Weken, dit jaar komt zelfs de Avond van het Spannende Boek te vervallen.

Hoe anders is dat in het buitenland. De jongste editie van het Duitse festival Mord am Hellweg trok meer dan 28.000 bezoekers. Daarnaast vechten Duitse steden om de eer om gastheer te zijn van het meerdaagse evenement van het thrillerschrijversgilde Das Syndikat.

In het Verenigd Koninkrijk wordt het ene na het andere thrillerevenement georganiseerd. CrimeFest in Bristol, het Harrogate CrimeWriting Festival en Noirwich in Norwich hebben inmiddels naam gemaakt. In het kustplaatsje Deal wordt op 25 maart het festival Deal Noir gehouden en een maand later is er het tweedaagse feest Newcastle Noir. Het Londense collectief Killer Women organiseerde in oktober zijn eerste festival. Sinds enkele jaren is er in de Schotse plaats Stirling het evenement Bloody Scotland. Nog een Schotse aangelegenheid is Rebusfest (30 juni - 2 juli) in Edinburgh, waar gevierd wordt dat Ian Rankin dertig jaar geleden rechercheur John Rebus introduceerde.

In de IJslandse hoofdstad Reykjavik is er elk jaar Iceland Noir, tijdens de meest recente editie werd Marion Pauw bekroond met een 'Icepick'.
In maart wordt in de Noorse hoofdstad Oslo voor de vijfde keer Krimfestivalen gehouden, onder anderen Karin Slaughter en HÃ¥kan Nesser zijn er te gast. En vier dagen lang duurt het ThrillerFest in New York. In juli maken auteurs als  Lisa Gardner, John Lescroart, Lee Child, Nelson DeMille, Michael Koryta, Val McDermid, Kathy Reichs en - daar is ze weer - Karin Slaughter er hun opwachting. En voor wie tijd en geld heeft, kan eind deze maand terecht in het Indiase Delhi voor het Noir Literature Festival.

In de Schotse stad Aberdeen is van 24 tot en met 26 februari de eerste aflevering van het thrillerfestival Granite Noir. Schotse thrillergrootheden als Denise Mina, Christopher Brookmyre en Stuart MacBride ontmoeten er dan hun Scandinavische vakbroeders en -zusters als de Noor Gunnar Staalesen, de Zweedse Kristina Ohlsson en Thomas Rydahl uit Denemarken. Er zijn drie dagen lang lezingen, interviews en workshops.

In Nederland wordt de naar een festival hunkerende thrillerfan vooralsnog niet bediend. Wellicht moet die zijn hoop maar vestigen op het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs, dat eens in de drie jaar een thrillerschrijver mag eren met een Meesterprijs. Saskia Noort won die prijs in 2013, dus dit jaar kan het weer. Wie een mooiere aanleiding weet om hier het thrillergenre te vieren, mag het zeggen. 

Bronnen: The Guardian, The Press And Journal

Geen opmerkingen: